Brez meja

VIDEO: Ljubezenska zgodba leta 2016: policista in begunko združila zaprta meja

T.L.
2. 1. 2017, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Noora je želela z družino iz Iraka le priti v Nemčijo. Načrte ji je prekrižala usoda.

Profimedia
Marca sta se srečala na blatni meji, štiri mesece kasneje pa sta se poročila.

Življenje včasih preseneča. Nesporna zmagovalka med ljubezenskimi zgodbami je zgodba begunke iz Iraka in pripadnika makedonskih varnostnih sil, ki je nadziral srbsko-makedonsko mejo.

Youtube
Poroka

Noora Arkavazi, Kurdinja iz Iraka in pravoslavec Bobi Dodevski sta se marca srečala na blatni meji, štiri mesece kasneje pa sta se poročila.

Bobi se spominja, da je prvič zagledal Nooro na nikogaršnji zemlji med obema državama, ko je po naključju zamenjal kolega. "To je bila usoda," je dejal 35-letnik medijem v Kumanovu, kjer danes živi z ženo.  

Želeli so v Nemčijo

Noora (20) prihaja iz iraške province Diale, kjer divja nasilje. Mlada Iračanka pravi, da so skrajneži Islamske države ugrabili njenega očeta, inženirja, in nato zahtevali visoko odkupnino za njegovo vrnitev. Z bratom sestro in staršema so leta 2016 zapustili dom in se odpravili na dolgo potovanje. Prešli so turško mejo, s čolnom prispeli na grški Lesbos, odkoder so nato krenili v Makedonijo. Končni cilje je bila Nemčija. Njena družina danes živi v Nemčiji, Noora o njej ne želi veliko pojasnjevati. Pravi le, da so na varnem. Noora, ki jo je zadela Amorjeva puščica, se je odločila, da ostane v Makedoniji. 

Iz simpatije se je rodila ljubezen

Ko je prvič srečala Bobija, je imela visoko telesno temperaturo, in je želela le izvedeti, ali jim bo uspelo prestopiti mejo s Srbijo, saj se je vse skupaj dogajalo v času, ko so balkanske države začele zapirati meje. Drugi policisti so jo z vprašanji radi preusmerjali na Bobija, ki je tekoče govoril angleški jezik. Bobi je poskrbel tudi, da je njena mati dobila potrebno zdravniško pomoč. "Rekel mi je, naj ne skrbim in da bo v mojem življenju vse v redu," se spominja Noora. 

Bobi se je dvakrat ločil, zdaj pa pravi, da je z Nooro našel posebno osebo. "Ko sem jo prvič zagledal, sem v njenih očeh videl nekaj dobrega," se spominja Bobi. Vse več časa sta preživljala skupaj, nekega dne pa jo je na večerji v restavraciji Bobi zaprosil. Noora je najprej omahovala, saj ni vedela, kako se bodo odzvali njeni starši, saj Bobi ni muslimanske vere. Z njeno odločitvijo so bili zadovoljni tudi starši. Parček se je poročil in danes živita v Kumanovem.