Osumljen terorizma

Aretirali prosilca za azil: od IS dobil 180.000 evrov za napad

T.L./STA
2. 1. 2017, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sirec je že priznal, da je imel stike z IS, zanikal pa je teroristične motive.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemška policija je v Posarju prijela sirskega prosilca za azil, ki naj bi se pripravljal na teroristično dejanje. Decembra je stopil v stik s posrednikom, da bi od teroristične skupine Islamska država (IS) dobil 180.000 evrov. S tem je nameraval kupiti vozilo, ga napolniti z eksplozivom in zapeljati v množico ljudi, je sporočilo tožilstvo.

Gre za 38-letnega Sirca, ki je že priznal, da je imel stike z IS, zanikal pa je teroristične motive.

Zaenkrat v preiskavi še niso odkrili, da bi že posedoval vozilo, ki bi ga lahko uporabil za teroristično dejanje. Konkretno pa je obtožen financiranja terorizma.

Moški je v Nemčijo prišel leta 2014, prijeli pa so ga v soboto. Pri tem ni bil oborožen in pri njem tudi niso našli kakega orožja, je še sporočilo tožilstvo v Saarbrücknu. Preiskava sicer še poteka.

Policija je sporočila, da prijeti še ni predstavljal neposredne nevarnosti in da ni bilo nobenih namigov, da naj bi se pripravljal na napad na silvestrsko noč. Prav tako ni šlo za kak "konkretiziran scenarij napada" v bližnji prihodnosti v Nemčiji, Franciji, Belgiji ali na Nizozemskem, še navaja dpa.