Nov predsednik vlade

Če bo imel zadostno podporo, bo sprejel položaj

T.L./STA
11. 12. 2016, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanski predsednik za novega premierja izbral Gentilonija.

Reuters
Med prioritetami je Gentiloni zlasti navedel popotresno obnovo, pa tudi sprejem nove volilne zakonodaje.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes za novega predsednika vlade imenoval dosedanjega zunanjega ministra Paola Gentilonija. 62-letni socialdemokrat bo zdaj oblikoval novo vlado, ki bo nadomestila vlado Mattea Renzija. Seznam ministrov naj bi predstavil že v ponedeljek, o vladi pa naj bi parlament glasoval v sredo.

Gentiloni je imenovanje Mattarelle sprejel pogojno; kot je povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zappetti, bo najprej preveril, ali bo imel v parlamentu zadostno večino. Pred objavo novice o imenovanju se je Gentiloni pri Mattarelli mudil okoli 45 minut.

Bodoči premier je v kratkem nagovoru po imenovanju dejal, da si bo prizadeval Italiji služiti odgovorno in dostojanstveno. Napovedal je, da bo vlado oblikoval "kar najhitreje". "Zavedam se nujnosti, da Italija dobi vlado s polnimi pooblastili," ki se bo spopadla s socialnimi, mednarodnimi in gospodarskimi problemi v državi, je dejal.

Med prioritetami je zlasti navedel popotresno obnovo, pa tudi sprejem nove volilne zakonodaje.

Seznam s člani vlad v ponedeljek

Po pričakovanjih bo seznam s člani nove vlade predstavil že v ponedeljek. Temu bo sledila prisega, zatem pa predvidoma v sredo še glasovanje parlamenta o zaupnici 66. italijanski vladi, da bi se Gentiloni lahko kot premier s polnimi pooblastili že v četrtek lahko udeležil vrha EU v Bruslju, kjer bo govora predvsem o begunski krizi, ki je za Italijo zelo pomembno vprašanje.

Gentiloni, pomemben član italijanske Demokratske stranke, najmočnejše stranke v parlamentu v Rimu, velja za tesnega zaveznika Renzija, ki je po porazu na referendumu o reformah ustave prejšnjo nedeljo izpolnil obljube in potem v sredo po sprejemu proračuna odstopil. S pomočjo Renzija se je tudi uveljavil v stranki, zato komentatorji že namigujejo, da mu bo uslugo vrnil in da bo Renzi pravzaprav še vedno vladal iz ozadja.

Renzi je tudi sicer že jasno nakazal, da se bo na čelu stranke potegoval za vnovično vodenje vlade na naslednjih volitvah.