Odstavljena

Predsednica prijateljici pomagala izsiljevati za denar?

T.L./STA
9. 12. 2016, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poslanci so odstavitev izglasovali po tednih množičnih protestov, na katerih je tudi več sto tisoč Južnokorejcev vseh slojev in starostnih skupin zahtevalo odstop predsednice države Park Geun-hye .

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Južnokorejski parlament je danes izglasoval odstavitev predsednice države Park Geun-hye zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena dobra prijateljica. Za sta glasovali potrebni več kot dve tretjini poslancev, 234 od skupno 300.

S tem so se njena pooblastila prenesla na premierja do odločitve ustavnega sodišča, ali bo odločitev parlamenta potrdil in s tem dokončno odstavil predsednico s položaja.

Do odločitve ustavnega sodišča bo potrebno čakati do šest mesecev, v tem času pa bo Parkova ostala v predsedniški palači, medtem ko državo čaka obdobje politične negotovosti in paralize.

Poslanci so odstavitev izglasovali po tednih množičnih protestov, na katerih je tudi več sto tisoč Južnokorejcev vseh slojev in starostnih skupin zahtevalo njen odstop. Predsednico obtožujejo, da je svoji prijateljici Choi Soon Sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in dovolila vmešavanje v državne zadeve.