Raziskava

Begunska kriza: vsak tretji se počuti, kot da je tujec v svoji državi

J.P.
23. 11. 2016, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Država je razdvojena, njeni državljani nimajo zaupanja v demokracijo.

Reuters
56 odstotkov Nemcev je naklonjenih sprejemanju beguncev.

Raziskava Fundacije Friedrich Ebert je pokazala, da se štirje od deset Nemcev bojijo, da islam uničuje Nemčijo, 34,7 odstotka pa se jih počuti tujce v svoji državi. 28 odstotkov Nemcev je prepričanih, da ne morejo več izraziti svojega mnenja, ne da bi zašli v težave. Enak delež jih je mnenja, da vladajoče stranke zavajajo volivce.

Lani je v Nemčijo prišlo približno 1,1 milijona beguncev.

Rezultati pa kažejo tudi, da je 56 odstotkov Nemcev naklonjenih sprejemanju beguncev, 24 odstotkov delno. Ena petina jih meni, da ni dobro, da je Nemčija sprejela toliko beguncev, kot jih je, 15 odstotkov pa jih je takšnih, ki ne bi več sprejemali beguncev muslimanske veroizpovedi. 38 odstotkov nemških državljanov meni, da bi morali omejiti število beguncev, ki jih spustijo v državo, 35 odstotkov pa jih je mnenja, da je bolje poskrbljeno za prišleke kot pa za Nemce, potrebne pomoči. Skoraj polovica jih meni, da ima religija v Nemčiji prevelik vpliv, četrtina pa se jih boji, da se bo življenjski standard poslabšal.

V omenjeni fundaciji menijo, da so rezultati zaskrbljujoči, saj da razkrivajo vse večjo razdvojenost in vse bolj prisotno nezaupanje v demokracijo.