Proti populizmu

Merklova pozvala Nemce k uporu

J.P./STA
23. 11. 2016, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjo razpravo v nemškem parlamentu svoje sodržavljane pozvala, naj se uprejo naraščajočemu populizmu. Opozorila je predvsem na lažne novice in manipulacije na internetu in dejala, da se javno mnenje oblikuje v drugačnih okoliščinah.

Reuters
Po njenih besedah je izziv za demokrate, da dosežejo in navdihnejo ljudi.

Merklova je dejala, da se je medijsko okolje zaradi interneta popolnoma spremenilo. Poročila namreč po njenih besedah krožijo, ne da bi pred tem preverili, ali so v skladu s konvencionalnimi novinarskimi standardi. Opozorila je tudi na lažne novice in avtomatizirana sredstva za prirejanje novic.

Po njenih besedah je izziv za demokrate, da dosežejo in navdihnejo ljudi. "S tem fenomenom se moramo soočiti, in ga, če je potrebno, tudi regulirati," je poudarila. Dodala je, da je podprla pobude vlade za omejevanje sovražnega govora na družbenih omrežjih.

Prihodnje leto volitve

V Nemčiji bodo prihodnje leto potekale parlamentarne volitve, na katerih se bo Merklova potegovala za četrti kanclerski mandat. Čedalje večji izziv ji predstavlja skrajno desna populistična stranka Alternativa za Nemčijo, ki je kritizirala predvsem kanclerkino politiko odprtih vrat do beguncev.

Podpora AfD trenutno znaša med 12 in 13 odstotkov, kar bi lahko po volitvah vplivalo na oblikovanje koalicije. Vse nemške uveljavljene politične stranke so sicer možnost za sodelovanje z AfD že izključile.