Ni njihov predsednik

Trump za proteste okrivil medije

G.G./STA
11. 11. 2016, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trumpovi nasprotniki so se nekoliko utrudili, a ne še povsem. Tudi drugo noč po volitvah se jih na tisoče zbralo na ulicah ameriških mest. Proteste je prvič komentiral tudi Trump, ki je poudaril, da so zanje krivi mediji.

Reuters
Protesti v New Orleansu.

Več sto protestniki v Baltimoru je vzklikalo: "Ni moj predsednik!" in "Nisem izvolil sovraštva za predsednika." Ena izmed "naključnih" organizatork protesta je dajala, da je organizirala protest kot dogodek na Facebooku le za svoje prijatelje, vendar se je nanj odzvalo na tisoče ljudi.

Trump je za enkrat komentiral proteste le na svojem Twitter profilu. "Ravno smo imeli zelo odprte in uspešne predsedniške volitve. Sedaj pa profesionalni protestniki, ki so jih spodbudili mediji, protestirajo. Zelo nepravično!"

Policija v Portlandu je dejala, da so se lokalni protesti zaradi "kriminalnega in nevarnega obnašanja" razvili v nemire.

Veliko študentov v četrtek ni šlo na predavanja, ampak so se raje udeležili protestov. Tako tudi v finančni četrti San Francisca, kjer je približno 1000 študentov vzklikalo, da Trump ni njihov predsednik in da naj naredijo Ameriko zopet varno za vse. "Protestiramo, ker stojimo za svojimi pravicami in želimo biti slišani," je dejala ena od protestnic v San Franciscu.

V New Yorku se je zbralo približno 300 do 400 protestnikov, v sredo jih je bilo skoraj 2000. Policija jih je zadržala, da niso blokirali Pete Avenije.

Travmatične volitve

V Los Angelesu se je več sto študentov zbralo pri University of California. "Sprva sem sprejela njegovo zmago, a ko sem videla govor Clintonove, si nisem mogla pomagati, da ne bi zajokala," je ena izmed protestnic dejala o demokratski kandidatki za predsednika ZDA Hillary Clinton.

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je pozdravil proteste, vendar je protestnike pozval, naj bodo mirni. "To so bile travmatične volitve," je še povedal na novinarski konferenci.

Protesti so se med drugim zvrstili še v Chicagu, Denverju, Dallasu, Napi in Oaklandu.

Ameriška mesta so preplavili protestniki že v sredo, ko so Trumpu med drugim očitali rasizem in seksizem. Doslej so bili protesti precej mirni, prišlo je le do nekaj aretacij. Večji protesti pa so napovedani tudi za prihajajoči konec tedna, med drugim v soboto v New Yorku.