Novi dokazi

Skrivnostno poročilo FBI o Titu: bil je ruski vohun

uk
11. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred kratkim so na plan prišli zapisi FBI o Josipu Brozu - Titu, ki so razkrili, da naj bi bil Tito, vsaj po mnenju FBI, res zamenjani ruski vohun.

Arhiv Reporterja
Po nekaterih teorijah zarote pa naj bi iz Sovjetske zveze poslali več atentatorjev, ki naj bi poskušali umoriti Tita.

Iz zapisov je mogoče jasno razbrati, da so pri FBI verjeli, da je pravi Tito izginil že nekje okoli leta 1937, zamenjal pa ga je njegov ruski dvojnik, ki je intenzivno delal za Sovjetsko zvezo. In takratna jugoslovanska oblast naj bi to zelo dobro vedela.

Ameriški vojak

Wikipedija
Aleksandar Ranković je bil Titov ožji sodelavec.

Za FBI je poročal Marijan Markul, ki se je rodil leta 1909 v Livnu (Bosna in Hercegovina), leta 1936 pa se je preselil v ZDA. Državljanstvo je dobil po tem, ko je dve leti služil v ameriški vojski. Markul je za FBI povedal, da se je večkrat sestal s Titom in tudi z izjemno vplivnim Aleksandrom Rankovićem, za katerega je trdil, da je najvplivnejša oseba v jugoslovanski vladi.

Vohun

Marijan Markul je za FBI spregovoril leta 1955 in zatrdil, da Tito v Beogradu ni ista oseba, kot je bil pred letom 1937. Dejal je, da je Tito tistega leta izginil v Rusiji in da ga je zamenjal ruski agent. Markul je obiskal Jugoslavijo leta 1953 in se takrat srečal s Titom. »Tito iz leta 1953 je imel pet prstov na vsaki roki, Tito iz leta 1936 je izgubil kazalec na levi roki ter sredinski prst na desni,« je v zapisniku poročal Markul. Povedal je tudi, da je bil Tito iz leta 1953 izobražen in je odlično igral klavir, medtem ko naj bi bil »prejšnji« Tito neizobražen in ni znal igrati klavirja. Poleg tega naj bi bil Josip Broz visok okoli 180 centimetrov, medtem ko je bil »novi« Tito visok le okoli 160 centimetrov. »Pravi Tito je govoril odrezavo in ostro, bil je tudi bolehen, skoraj gotovo je bolehal za tuberkulozo.«

Atentat 
Stalin naj bi najel Ivana Krajačića - Steva, Titovega prijatelja, da maja 1948 umori Tita, vendar je Krajačić odstopil od pogodbe. Tako vsaj piše v enem od tajnih dokumentov, ki so prišli na plan pred nekaj meseci. 

Isto je menila sestra

Markul je v dokumentu povedal, da sta to, da gre za prevaranta, menila tudi njegova sestra in njegov oče, ki sta Josipa Broza dobro poznala. Markul se je, glede na dokument, pogovarjal z Aleksandrom Rankovićem, za katerega je dejal, da je najmočnejši človek v Jugoslaviji. Ranković in Markul sta bila skupaj v zaporu konec dvajsetih let prejšnjega stoletja zaradi sindikalnega delovanja in sta postala dobra prijatelja. Markul naj bi Rankoviću neposredno dejal, da je Tito prevarant, ni pa znano, kaj mu je Ranković odgovoril.

Bobo
Marijan Markul se je z »novim Titom« srečal leta 1953.

Sodelovanje s Sovjetsko zvezo

Markul je agentom dejal, da se Jugoslavija samo pretvarja, da ima ohlajene odnose s Sovjetsko zvezo, da bi dobila denarno pomoč od ZDA, v resnici pa sodelujejo s Sovjeti. Dodal je, da je na ulicah Beograda videl ogromno ruskih agentov. Zagovorniki te teorije, v katero so vsaj nekaj časa verjeli tudi pri FBI, so prepričani, da je jugoslovanska oblast dobro vedela, da je »novi Tito« prevarant, in da so ga dejansko nadzirali sami ter ga skoraj držali kot talca.