JOHN HINCKLEY JR.

Slavnega atentatorja izpustili na svobodo

A.K.
11. 9. 2016, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

John Hinckley Jr. je leta 1981 poskušal izvesti atentat na takratnega ameriškega predsednika, Ronalda Reagana, pred hotelom v Washingtonu.

Ob poskusu je ranil še tri osebe. Hinckley nikoli ni bil obsojen, saj je bil razglašen za neuravnovešenega, zato je končal na zdravljenju v psihiatrični bolnišnici.

61-letnik se je to soboto znašel na svobodi, 35 let po tem, ko je poskušal ubiti Reagana. Sodnik se je meseca julija odločil in razglasil, da Hinckley ni več nevaren za okolico, zatoso ga izpustili prej, moral pa bo preživeti 17 dni pod strogim nadzorom pri svoji materi v Virginji. Izpustili so ga tudi pod pogojem, da ne bo govoril z novinarji, moral bo delati trikrat tedensko in ne bo smel zapustiti radija 48 kilometrov od svoje hiše. Prav tako bo moral obiskovati psihiatra dvakrat mesečno.

Wikipedija
Ronald Reagan

Reagan je bil ustreljen v pljuča, a se je pobral. Njegov tiskovni predstavnik, James Brady pa je ni tako dobro odnesel. Ustreljen je bilv glavo in utrpel je hude poškodbe možganov, zato je preostanek svojega življenja preživel na invalidskem vozičku. Umrl je pri 73. letih leta 2014. Njegova smrt je bila označena kot umor, vendar proti Hinckleyu niso vložili novih obtožb. Drugi dve žrtvi, policista, sta imela lažje poškodbe.

Ronald Reagan je umrl pri visoki starosti 93 let.