Svet

Nemčija glede izvoza kapitala prehitela Kitajsko?

A.K./STA
11. 9. 2016, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemčija je letos na poti, da bo na vrhu lestvice držav z največjim izvozom kapitala izrinila Kitajsko, ugotavlja inštitut za gospodarske raziskave Ifo.

Thinkstock

Nemški presežek na tekočem računu plačilne bilance, pokazatelj mednarodnih izvoznih transakcij države, bo po ocenah letos dosegel 310 milijard dolarjev, kitajski pa okoli 260 milijard dolarjev.


Na tretjem mestu bo po pričakovanjih münchenskega inštituta Japonska z okoli 170 milijardami dolarjev presežka na tekočem računu plačilne bilance. Savdska Arabija, ki je do leta 2014 beležila velike presežke, je zaradi nizkih cen nafte že lani beležila primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance, enako bo po pričakovanjih tudi letos.

Nemški presežek temelji na blagovni menjavi, ki je do junija letos ustvarila 159 milijard dolarjev presežka. Glavno gonilo je bilo povpraševanje po blagu v Evropi. Ifo pričakuje, da bo nemški presežek na tekočem računu plačilne bilance letos dosegel 8,9 odstotka celotne vrednosti gospodarske aktivnosti, potem ko je lani znašal 8,5 odstotka. Po navedbah EU je največ šest odstotkov še vzdržno na dolgi rok, navaja Ifo.

Ocena, da bo kitajski presežek na tekočem računu plačilne bilance letos glede na lani upadel za okoli 70 milijard dolarjev, temelji na šibkejšem izvozu blaga, ki je bil v prvem četrtletju glede na enako obdobje lani nižji za 35 milijard dolarjev. Do tako globokih padcev je nazadnje prišlo med finančno krizo v letih 2008 in 2009, so še zapisali v Ifu.