Svet

Na Hrvaškem odprta volišča

A.K./STA
11. 9. 2016, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Hrvaškem se je ob 7. uri odprlo približno 6600 volišč, na katerih lahko okoli 3,8 milijona volivcev na predčasnih parlamentarnih volitvah izbira 151 poslancev sabora.

agency.kratermedia.si
Fotografija je simbolična.

Ankete napovedujejo tesno zmago levosredinske Narodne koalicije, ki jo vodi SDP, pred HDZ, odločilno vlogo pri sestavi vlade pa utegne spet imeti Most neodvisnih list.

Po eni najdaljših uradnih predvolilnih kampanj v hrvaški zgodovini, ki je trajala od sredine avgusta do petka, se za sedeže v devetem sklicu sabora poteguje nekaj več kot 2500 kandidatov.

Volivci lahko izbirajo med imeni na 177 strankarskih in neodvisnih kandidatnih listah, imajo pa tudi možnost preferenčnega glasu.

Hrvaška je razdeljena na deset volilnih enot, v vsaki volijo po 14 poslancev. V 11. volilni enoti hrvaški državljani v tujini volijo tri svoje predstavnike, medtem ko v 12. volilni enoti osem svojih predstavnikov volijo pripadniki nacionalnih manjšin na Hrvaškem.

Volišča bodo zaprli ob 19. uri, ko bodo hrvaške televizije po napovedih že objavile izide vzporednih volitev.

Raziskave napovedujejo relativno zmago levosredinske koalicije, a večina političnih komentatorjev trdi, da Narodna koalicija nima zadostnega koalicijskega potenciala za pridobitev saborske večine, ki je potrebna za podporo novi vladi. Menijo, da bosta 14. hrvaško vlado oblikovala svetovnonazorsko bolj podobna HDZ in Most neodvisnih list, kot je bilo že po rednih parlamentarnih volitvah novembra lani.

Državna volilna komisija bo prve začasne in nepopolne izide začela objavljati na svoji spletni strani nekaj ur po zaprtju volišč. Prve neuradne izide naj bi sporočili na novinarski konferenci opolnoči.

Slovenska manjšina tokrat nima kandidata iz svojih vrst, a lahko izbirajo med kandidati, ki se potegujejo za poslanski položaj predstavnika albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodne manjšine.