Svet

Najprej žalila, nato obžalovala

A.K./STA
11. 9. 2016, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Clintonova polovico Trumpovih podpornikov vrgla v "košaro obsojanja vrednih"

Wikipedia

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je na političnem zborovanju v New Yorku v petek polovico Trumpovih podpornikov označila za rasiste, seksiste, homofobe, ksenofobe, islamofobe in podobne, nakar se je nanjo vsula toča kritik. V soboto je potem izjavo deloma obžalovala.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je nemudoma sporočil, da je bila Clintonova "hudo žaljiva" do njegovih podpornikov, milijonov čudovitih ljudi, ki trdo delajo in to se ji bo poznalo v anketah.

Ameriški komentatorji so njeno izjavo začeli primerjati s podobno ponižujočo izjavo o ameriških volivcih republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ki je leta 2012 okrog 47 odstotkov ameriških volivcev označil za lenuhe, ki le čakajo na državno pomoč.

Clintonova je v "košaro obsojanja vrednih" vrgla le okrog 20 odstotkov ameriških volivcev, ker Trumpa glede na ankete podpira okrog 40 odstotkov Američanov.

"Če na veliko posplošim, potem lahko dam polovico Trumpovih podpornikov v nekaj, čemur rečem košara obsojanja vrednih," je dejala Clintonova na prireditvi v podporo pravicam homoseksualcem.

Prisotni so ji zaploskali in nato je dodala, da na žalost rasisti, seksisti, ksenofobi, homofobi in islamofobi obstajajo in Trump jih je dvignil, jim dal glas in posreduje njihovo žaljivo ter sovražno retoriko.

Dodala je, da v drugi del Trumpove košare sodijo dobri ljudje, ki trdo delajo in čutijo, da se ne morejo prebiti naprej. Tem je odločena pomagati tako, da bo državo pripeljala skupaj in z ekonomijo, ki bo delovala za vse, ne le za tiste na vrhu.

Clintonova je v soboto ugotovila, da je malce pretiravala in je izrazila obžalovanje, vendar brez opravičila, kar pomeni, da še vedno misli enako o delu Trumpovih volivcev.

Obžalovala je le to, da je v košaro obsojanja vrednih vrgla polovico Trumpovih podpornikov, kar se ji ne zdi prav.

Arhiv Svet24
Donald Trump, newyorški bogataš in republikanski predsedniški kandidat

Takoj nato je dodala, da je resnično obsojanja vredno to, da je Trump za vodjo kampanje najel skrajnega desničarja in to, da ga imajo beli rasistični voditelji, kot je David Duke in podobni, za svojega šampiona.

"Trump je kampanjo zgradil na predsodkih in paranoji, dal je nacionalno platformo sovražnim pogledom in glasovom in ne bom nehala opozarjati na nestrpno in rasistično retoriko v tej kampanji," je sporočila Clintonova.

Iz Trumpove kampanje so potem sporočili, da to ni nobeno opravičilo in jo še naprej kritizirali, da žali ameriške volivce. Trump sam pa je sporočil, da je sedaj prišlo do izraza njeno sovraštvo do Američanov.