REKORD DEŽJA

Moskvo prizadele močne poplave

A.K./STA
15. 8. 2016, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Deli ruske prestolnice so danes pod vodo, potem ko je v Moskvi v enem dnevu padlo več dežja kot v celem avgustu. Rešili so več sto ljudi, o poškodovanih ni poročil, na svoji spletni strani poroča Russia Today.

Google

Dež je začel padati v soboto zvečer in pada danes že cel dan, padlo pa je skupno že 80 milimetrov dežja. S tem je bil presežen rekord dežja, ki je padel v enem dnevu iz leta 1970, v nekaterih delih Moskve pa ga je padlo največ, odkar vodijo evidence.

V mestu so razglasili oranžen alarm, močno deževje pa naj bi se po napovedih meteorologov nadaljevalo vsaj do torka popoldne.

Na družbenih omrežjih so objavili številne fotografije in posnetke poplavljenih cest in vozil, ki se po njih le stežka prebijajo. Reka Moskva je prestopila bregove na severovzhodu prestolnice in poplavila vsaj eno postajo podzemne železnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mestne službe so na pomoč ljudem poslale okoli 500 vozil za reševanje. Reka Jauza, pritok reke Moskve, je na več krajih prebila nasip.

Po poročanju AFP gre za najhujši dež v prestolnici v mesecu avgustu v več kot sto letih. Padlo je namreč skoraj dvakrat več padavin kot leta 1887, ko so zabeležili rekordnih 25,2 milimetra padavin v enem avgustovskem dnevu. Danes je padlo več kot 48 milimetrov dežja.