Borzni velikan

Združitev, vredna 24 milijard evrov

M.K./STA
4. 7. 2016, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Delničarji Londonske borze (London Stock Exchange - LSE) so danes skoraj soglasno podprli združitev z Deutsche Börse, ki upravlja s frankfurtsko borzo.

Profimedia

Zdaj morajo združitev, ocenjeno na okoli 20 milijard funtov oz. skoraj 24 milijard evrov, potrditi še delničarji Deutsche Börse, po odločitvi volivcev za brexit pa je odprtih še kar nekaj vprašanj.

Združitev je po poročanju tujih tiskovnih agencij podprlo 99,9 odstotka kapitala z glasovalno pravico, s čimer je podpora udobno presegla zahtevanih 75 odstotkov.

Zdaj ga morajo podpreti še delničarji Deutsche Börse in pa v naslednjem koraku še pristojni regulatorji.
Prvi mož Deutsche Börse Joachim Faber je v izjavi, ki jo je objavila LSE, zapisal, da z velikim veseljem sprejema odločitev delničarjev Londonske borze in lastnikom upravljavca frankfurtske borze priporoča, da sledijo zgledu. Čas imajo do 12. julija.

V zadnjih dneh je bilo predvsem v medijih kar nekaj ugibanj o tem, da bi odločitev britanskih volivcev za izstop iz EU lahko ogrozila to veliko združitev dveh izmed najpomembnejših borz na svetu.

Kje bo sedež skupne družbe?

Najbolj pereče vprašanje je tisto o sedežu skupne družbe. Nemškim deležnikom, tudi regulatorju trga Bafin, se zdi nepojmljivo, da bi imela največja evropska borza sedež v državi, ki ni članica EU. Zato je slišati jasne pozive, da mora biti sedež skupnega podjetja v Frankfurtu, združena borza pa naj bi služila kot most med pomembnim delom finančnega trga območja evra in Veliko Britanijo.

Delničarjem Deutsche Börse se postavlja tudi vprašanje cene združitve, saj je britanski funt v vmesnem času precej izgubil na vrednosti.

Iz LSE so danes sporočili, da dogovorjena transakcija vsebuje vse potrebne mehanizme, da na ta vprašanja odgovori. Predvideva se poseben skupni odbor, ki naj bi zagotovil izpolnitev vseh regulatornih zahtev in poslovnih ciljev združitve. Odbor naj bi rešitve pripravljal več mesecev.

Obenem v LSE poudarjajo, da bo Velika Britanija tako ali tako še vsaj dve leti članica EU, z združitvijo pa bo ob tem dejansko nastal globalen in ne le evropski borzni velikan.

Če bo do združitve prišlo, bo Deutsche Börse v skupni družbi prejela 54,4-odstotni delež. London Stock Exchange pa preostali 45,6-odstotni delež. Obe borzi pa bi še naprej delovali pod sedanjimi imeni.