Jo Cox

V parlamentu počastili spomin na ubito poslanko

J.P./STA
20. 6. 2016, 17.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski premier David Cameron je danes na izrednem zasedanju spodnjega doma britanskega parlamenta v spomin na umorjeno laburistično poslanko Jo Cox poslance pozval, naj se združijo v boju proti sovraštvu.

Na njen sedež so položili belo vrtnico.

"Počastimo spomin na Jo tako, da bomo dokazali, da sta demokracija in svoboda, za kateri se je borila, neomajni, in združimo se proti sovraštvu, ki jo je ubilo," je dejal Cameron.

Wikipedija
Coxova je bila v parlament izvoljena na lanskih volitvah, znana pa je bila po svojih prizadevanjih za pravice žensk.

Po njenem umoru so tako zagovorniki obstanka Britanije v EU kot zagovorniki brexita v četrtek začasno prekinili kampanjo pred referendumom, ki bo 23. junija. Kampanja se je nadaljevala v nedeljo.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je imel, tako kot vsi poslanci, v gumbnici belo vrtnico, pa se je zavzel za to, da bila politika "prijaznejša". "Vsi smo odgovorni za to, da ne širimo sovraštva ali sejemo razdora," je dejal poslancem. 

Na seji so bili navzoči mož ubite poslanke ter njuna tri in pet let stara otroka, na njen sedež pa so položili belo vrtnico.

41-letno poslanko Coxovo, bivšo humanitarko, je 52-letni Thomas Mair v četrtek večkrat ustrelil in nato še zabodel, medtem ko se je pripravljala na redno srečanje z volivci v svojem domačem okraju na severu Anglije. Coxova se je zavzemala za obstanek Velike Britanije v EU.