Zadnji dan junijske seje

Razrešitev Štefaneca in Mramorja?

uk
20. 6. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanci bodo jutri dokončali redno junijsko zasedanje, ki so ga začeli minuli teden. Obravnavali bodo predlog za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca.

sta
O razrešitvi Borisa Štefaneca bodo poslanci odločali v torek.

Na tnalu pa bosta tudi minister za finance Dušan Mramor ter sekretar Metod Dragonja. Med drugim bodo imeli na mizi predlog priporočila SDS v zvezi s problematiko poenostavljene pripojitve Probanke in Factor banke k DUTB, zaradi česar naj bi nastala potreba po njeni dokapitalizaciji. Poslanci imajo za obravnavo priporočil SDS v torek na voljo skoraj pet ur. Poslanska skupina SDS med drugim predlaga odstavitev ministra za finance Dušana Mramorja in sekretarja Metoda Dragonjo, pa tudi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in tistih članov sveta banke, ki so sodelovali pri odločitvi o pripojitvi. Vendar je vsaj na prvi pogled odstranitev Mramorja, Dragonje in Jazbeca za zdaj neverjetna.

Probanka in Factor banka

Poslanska skupina SDS med drugim predlaga odstavitev ministra za finance Dušana Mramorja in sekretarja Metoda Dragonjo, pa tudi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca. 

POROČILO DUTB

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je konec maja podprl priporočilo, naj vlada nemudoma posreduje poročilo DUTB o pripojitvi premoženja, ki je ostalo po ugasnitvi obeh bank, ni pa se strinjal, da bi vladi priporočil razrešitve omenjenih funkcionarjev. DZ pa bo predvidoma tudi končal postopek o predlogu predsedniku republike Borutu Pahorju za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca. Mandatno-volilna komisija DZ namreč tovrstnega sklepa, ki ga je predlagala skupina nepovezanih poslancev in poslancev NSi, ni podprla. Glede sklepa o razrešitvi predsednika KPK Borisa Štefaneca bodo poslanci odločali v torek, 21. junija, približno ob deveti uri zjutraj.

sta
Poslanska skupina SDS med drugim predlaga odstavitev ministra za finance Dušana Mramorja.

5 ur bodo imeli poslanci v torek na voljo za obravnavo priporočil SDS. 

TUDI O DELU BANKE SLOVENIJE IN DUTB

V sredo je pričakovati obširno sejo odbora za finance in monetarno politiko, ki bo med drugim obravnaval letno poročilo Banke Slovenije za leto 2015, z letnim obračunom banke, ki je sestavni del tega poročila, ter finančni načrt banke za leto 2016. Na mizi bodo imeli tudi poročilo o poslovanju DUTB za lani. Ker sta obe instituciji v zadnjem času na tnalu, je pričakovati pestro razpravo. Odbor bo opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o prispevkih za socialno varnost, s katerim želi poslanska skupina NSi zagotoviti nižjo obremenitev dohodkov ljudi s prispevki za socialno varnost, zaposlovanja na kakovostnih delovnih mestih in božičnic.

Glede sklepa o razrešitvi predsednika KPK Borisa Štefaneca bodo poslanci odločali v torek, 21. junija, približno ob 9. uri. 

Obravnavali bodo še predlog novele zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisano Alenko Bratušek. Cilj predloga zakona je odprava nekaterih dilem, ki se pojavljajo v zvezi z interpretacijo posameznih določb zakona, ter natančnejša ureditev določenih postopkov, kot sta nadzor in uresničevanje nadzorniške funkcije DZ.

TRGOVSKI SPORAZUM

V četrtek, 23. junija, bo tudi seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog stališča RS do predloga sklepa Sveta o podpisu, v imenu EU, in začasni uporabi Protokola o pristopu k Trgovinskemu sporazumu med EU in njenimi državami članicami na eni strani ter Kolumbijo in Perujem na drugi strani, da se upošteva pristop Ekvadorja k sporazumu.

STA
V sredo je pričakovati obširno sejo odbora za finance in monetarno politiko.