Prikaz nasprotnih dejstev

Rešitev ZA AKVARIJ pred nosom

B.S.
20. 6. 2016, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Občina Idrija podaja nasprotna dejstva članku z naslovom »Rešitev ZA AKVARIJ pred nosom«, ki je bil objavljen dne 31. 5. 2016 v tiskani izdaji SVET24, stran 18 in 19 in na spletnem portalu www.svet24.si. Avtorica članka je brez preverjanja informacij pri Občini Idrija objavila več neresničnih, zavajajočih trditev, ki ne prispevajo k objektivnemu obveščanju javnosti.

STA

V vsebini s podnaslovom KJE SE ZAPLETA so trditve neresnične, saj sta se na javni razpis za izbiro oskrbnika akvarija prijavila dva ponudnika, poleg podjetja, ki ga navaja avtorica, tudi AKVARIJ M IDRIJA Valter Majnik, s. p., kar pa seveda Gašper Ferjan zamolči in podjetje svoje matere Rožice Ferjan, s. p., razglasi za edinega ponudnika, novinarka pa te trditve pri občini ni preverjala.

V podnaslovu ČAS PRITOŽB avtorica utemeljeno piše o tožbi Rožice Ferjan, s. p., zaradi neizbire za oskrbnika akvarija v Idriji zoper Občino Idrija, vendar pa izid sodnega spora ni tak, kot ga navaja. Upravno sodišče in Vrhovno sodišče Republike Slovenije sta zavrgli tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe Rožice Ferjan, s. p. Iz obrazložitev sodnih odločitev pa izhaja, da občina ni bila zavezana izdajati upravnih odločb v vezi javnega razpisa za izbiro oskrbnika akvarija, ker gre za poslovanje občine v postopku razpolaganja s premičnim premoženjem občine po ZSPDSLS.

V besedilu s podnaslovom JAVNO PRED ZASEBNIM avtorica javnost obvesti o zbiranju podpisov za postopek občinskega referenduma. Ni pa preverila vsebine predlaganega referendumskega vprašanja in tako javnost zavajala, da gre z referendumsko pobudo za odločanje o javni zadevi, v resnici pa iz vsebine predlaganega referendumskega vprašanja jasno izhaja, da se naj akvarij v Idriji ohrani tako, da se za oskrbnika akvarija postavi edini domači prijavitelj, torej Rožica Ferjan, s. p., in to kar v javnem podjetju. Taka referendumska pobuda pa je nezakonita. Referendumske pobude vsekakor niso namenjene zasledovanju zasebne premoženjske koristi, pač pa varstvu javnega interesa zoper splošne akte občine.

Bojan Sever, župan