Vinjen?

VIDEO: Juncker oklofutal svetovne voditelje. Dobesedno

R.T.
6. 6. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na spletu se je pojavil videoposnetek izredno židanega Jean-Clauda Junckerja, predsednika Evropske komisije. Kamere so ga ujele lanskem vrhu Evropske unije, nevihta odzivov pa se je nadenj zgrnila ravno v teh nemirnih dneh.

Za nekatere je Juncker bil preveč dobre volje.

Čez nekaj tednov bodo namreč Britanci glasovali o izstopu iz Evropske unije.

Si je dovolil preveč?

Videoposnetek Junckerjeve neobičajne diplomacije je nastal lani v času Vrha vzhodnega partnerstva, ki je med 21. in 22. majem potekal v Latviji. Čeprav je bil objavljen že lani, se je dodobra 'prijel' šele v zadnjih nekaj dneh.

Številni sumijo, da Juncker rad pregloboko pogleda v kozarec.

Stoječ pred kamero si je Jean-Claude Juncker – ob njem je bil še Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta, in Laimdota Straujuma, latvijska predsednica vlade – po mnenju kritikov privoščil preveč prijateljskih gest, ki za tako slovesno priložnost niso bile primerne.

Juncker je bil tako dobre volje, da je več gostom podelil klofute, nekaj jih je poljubil na lice, enega gosta pa je prosil, naj se mu prikloni, da ga je lahko poljubil na plešo. Z dvema delegatoma je primerjal barvo kravate, grškega premierja Alexisa Ciprasa pa v šali okaral, ker je ni imel. Jose Garcia-Margallo y Marfil mu je zmeden vrnil kompliment, potem ko mu je Juncker po vojaško salutiral v pozdrav. Španski minister za zunanje zadeve sicer nima vojaškega ozadja. Viktorja Orbana, madžarskega premierja, je naznanil z besedami »Prihaja diktator.« Mediji so se neposredno po vrhu osredotočali predvsem na ta dogodek.

Številni sumijo, da Juncker rad pregloboko pogleda v kozarec.