Brez glasovanja

VIDEO IN FOTO: Vlada izsilila reformo dela, jezno ljudstvo na ulicah

M.K./STA
11. 5. 2016, 08.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V več mestih po Franciji so ponoči potekali protesti, potem ko je socialistična vlada premierja Manuela Vallsa z odlokom brez glasovanja v parlamentu v torek zvečer sprejela reformo delovne zakonodaje.

Profimedia
Pred poslopjem narodne skupščine, kjer je Valls v torek zvečer poslance seznanil z odločitvijo vlade, se je že popoldne zbralo več sto protestnikov.

Sprejetje za sindikate in študente sporne reforme lahko sedaj zaustavi le nezaupnica vladi, o kateri bo parlament glasoval v četrtek.

Pred poslopjem narodne skupščine, kjer je Valls v torek zvečer poslance seznanil z odločitvijo vlade, se je že popoldne zbralo več sto protestnikov, ki so pozivali k odstopu francoskega predsednika Francoisa Hollanda in vzklikali "Prava demokracija je tukaj". Protestniki, ki odlok doživljajo kot žalitev ljudi, so protest nadaljevali ponoči.

Spopadi na ulicah

Na več protestih je prišlo do nasilja, tarča protestnikov pa je bila predvsem vladajoča Socialistična stranka. Tako so v manjšem mestu Caen razdejali lokalni sedež stranke. V Nantesu, kjer se je zbralo okoli 400 ljudi, je prišlo do spopadov med protestniki in policijo.

V Toulousu sta bila v spopadih s policijo ranjena dva protestnika in policist. V Grenoblu, kjer je policija uporabila solzivec, je bilo ranjenih šest policistov, eno osebo so prijeli. Policija je solzivec uporabila tudi v Montpellieru. Protesti so med drugim potekali tudi v Lillu, Marseillu in Lyonu.

Zaradi reforme trga dela, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev, se je v minulih dveh mesecih na ulice že odpravilo tudi na stotisoče protestnikov. Med glavnimi nasprotniki so sindikati, ki se bojijo, da se bodo z reformo zmanjšale pravice zaposlenih za določen čas, in študentske organizacije, ki dvomijo, da bo prinesla nova delovna mesta za mlade. Sedem sindikatov je že pozvalo k splošni stavki in protestom 17. in 19. maja.