Svet

Severnokorejski častnik prebegnil v Južno Korejo

J.P./STA
11. 4. 2016, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da je lani k njim prebegnil severnokorejski polkovnik, ki je bil zadolžen za obveščevalne dejavnosti. Gre za najvišjega severnokorejskega častnika, ki je prebegnil v Južno Korejo, kjer naj bi zdaj pomagal južnokorejskim obveščevalcem.

Facebook
Uradni Seul sicer redko objavlja, da so v Južno Korejo prebegnili Severnokorejci, še posebej visoki uslužbenci, ker bi to lahko ogrozilo njihovo varnost.

Kot so povedali tako na obrambnem ministrstvu kot ministrstvu za združitev, je severnokorejski polkovnik deloval v generalnem uradu za obveščevalne dejavnosti v Pjongjangu, kjer je bil zadolžen za vohunske operacije proti Južni Koreji.

Več podrobnosti o visokem severnokorejskem častniku in kdaj točno je prebegnil na jug, niso povedali. So pa pojasnili, da zdaj pomaga južnokorejskim obveščevalcem pri razkrivanju severnokorejskih vohunskih operacij v Južni Koreji.

Eden redkih skupinskih prebegov

Novico so objavili nekaj dni po tem, ko je v Južno Korejo prebegnila skupina 13 severnokorejskih delavcev, ki so delali v severnokorejski restavraciji na Kitajskem. V Južno Korejo so preko neimenovane tretje azijske države prišli v četrtek, so sporočili v Seulu. To je bil sicer eden redkih skupinskih prebegov iz komunistične Severne Koreje.

Krepitev volilne podpore?

Uradni Seul sicer redko objavlja, da so v Južno Korejo prebegnili Severnokorejci, še posebej visoki uslužbenci, ker bi to lahko ogrozilo njihovo varnost. Poleg tega bi to lahko ogrozilo tudi odnose s tretjimi državami, preko katerih potujejo ti ljudje in na koncu pristanejo v Južni Koreji.

Objava podatka o prebeglem severnokorejskem polkovniku naj bi bila po mnenju opozicije v Južni Koreji povezana s predvolilno kampanjo, saj bodo v sredo v državi parlamentarne volitve. Konservativci naj bi si skušali na ta način okrepiti volilno podporo, trdijo v opoziciji.

Volitve v 300-članski parlament tudi sicer ocenjujejo kot referendum o politikah predsednice Park Guen-Hye in njene konservativne stranke Saenuri. A v vladi zanikajo, da bi imeli z razkritji o prebežnikih kake politične motive. Zagotavljajo, da gre zgolj za javni interes.