Svet

Sledijo novi napadi Islamske države

zf
10. 4. 2016, 07.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lahko se zgodi kot v Parizu in Bruslju. Nenadoma. Po podatkih Združenih narodov je 217 državljanov Bosne in Hercegovine že vstopilo v teroristično organizacijo Islamska država.

arhiv svet 24
Potrebna sta zdrava mera previdnosti in spremljanje Islamske države. Prav tako se med prebivalstvom ne sme izzvati panike in strahu.

arhiv svet 24
Se groza seli?

Eden vodilnih strokovnjakov v boju proti terorizmu na območju Balkana, Vlado Azinović, je na konferenci, ki jo je v Konjicu organizirala OVSE (Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi), v odgovor na vprašanje o možnosti terorističnih napadov v BiH povedal: »Bilo bi zelo neodgovorno, da bi se obnašali, kot da se kaj takega pri nas ne more zgoditi. Potrebna sta zdrava mera previdnosti in spremljanje Islamske države, kar mislim, da premoremo. Prav tako pa med prebivalstvom ne smemo izzvati panike in strahu.« 

Ob tem je pojasnil, da tudi dobro organizirane države niso v stanju, da se soočijo z novimi varnostnim spremembami, ki jih lahko povzročijo teroristična dejanja.

Globalna težava

»To ni primer, ki bi zadeval samo Bosno in Hercegovino. Gre za pojav, s katerim se borijo in ki ga ne uspejo obvladovati niti veliko bolj razvite in opremljene ter hierarhično bolje postavljene države. Teroristični napadi postajajo globalna težava,« ocenjuje Azinović.

Navedel je, da imajo v Združenih narodih podatke, po katerih naj bi se iz Bosne in Hercegovine Islamski državi priključilo okoli 217 ljudi.

Kdo predstavlja problem?

Visokošolski profesor s CEPS (Center za študij edukacijskih politik) in do nedavnega pomočnik ministra za varnost, zadolženega za boj proti terorizmu, Vjekoslav Vuković, je opozoril, kako velik problem predstavljajo tudi vojaki, ki se vračajo z bojišč, zlasti iz Sirije in Iraka. Njihovo kaznovanje z enoletno zaporno kaznijo ocenjuje za neprimerno v boju proti terorizmu.

V mnogih primerih je sodišče vojakom, ki so se vrnili iz Sirije in Iraka, po navedbah izreklo tudi nižje kazni od enega leta. Zato Vuković poudarja, da je Bosna in Hercegovina primorana narediti spremembe v kazenskem zakonu o služenju v paravojaških enotah.

Teolog Muhamed Jusić dodaja, da BiH glede na teoretične opredelitve skrajnežev ni med prvimi v skupini držav, kjer bi izvedli teroristične napade.

arhiv svet 24

Novinarji imajo vpliv

Ambasador OVSE Jonathan Moore je v Bosni in Hercegovini ocenil, da igrajo pomembno vlogo mediji: »Pomembno je, da novinarji razumete, kakšen vpliv in kakšno odgovornost imate v tem kontekstu. Narediti morate vse, da zmanjšate doprinos teroristične propagande, s čimer se bo zmanjšalo število senzacionalnih informacij.«