Svet

Obtožen zaradi terorizma; priznal, da je on "moški s klobukom"

J.P./STA
9. 4. 2016, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijsko tožilstvo je enega ključnih osumljencev za teroristične napade v Parizu Mohameda Abrinija danes obtožilo zaradi "sodelovanja v dejavnostih teroristične skupine in terorističnih umorov" v napadih v Parizu novembra lani. Ni pa še moglo potrditi, da je zagotovo tretji napadalec z bruseljskega letališča oziroma "moški s klobukom".

Mohamed Abrini je priznal, da je bil tretji napadalec na bruseljskem letališču.

Kot so sporočili s tožilstva, "še ne morejo potrditi, da je bil Abrini dejansko tretji osumljenec" za teroristčni napad na bruseljskem letališču 22. marca. Ta je dobil vzdevek "moški s klobukom" zaradi fotografije s posnetka nadzorne kamere, na kateri ima na glavi pokrivalo.

Abrinija so v petek prijeli v bruseljski četrti Anderlecht s še dvema osumljencema, ki so ju po "podrobnem zaslišanju" danes izpustili, so sporočili s tožilstva.

Abrinija, ki je Belgijec maroškega izvora, so videli dva dni pred pariškimi napadi na bencinski črpalki severno od Pariza z drugim glavnim osumljencem Salahom Abdeslamom, ki je vozil avtomobile, ki so jih teroristi t. i. Islamske države uporabili v napadih 13. novembra v Parizu in so zahtevali 130 življenj. Abdeslama so nato prijeli 18. marca v Bruslju.

Abrinija so v petek prijeli v bruseljski četrti Anderlecht s še dvema osumljencema, ki so ju po "podrobnem zaslišanju" danes izpustili, so sporočili s tožilstva.

Štirje obtoženi

Tožilstvo je tako zaradi terorizma danes obtožilo štiri od skupno šestih osumljencev, ki so jih prijeli v protiteroristični operaciji v petek.

Osamo K., za katerega mediji pravijo, da je Osama Krayem, je tožilstvo danes prav tako obtožilo sodelovanja v teroristični skupini in terorističnih umorih, vendar v povezavi s terorističnimi napadi 22. marca v Bruslju.

Belgijska policija
Jopič je odvrgel, klobuk pa prodal.

Identificirali so ga kot moškega, ki je bil pred napadom na postaji bruseljske podzemne železnice Maalbeek v družbi s Khalidom El Bakraouijem, ki se je nato na postaji razstrelil. Kupil pa je tudi torbe, v katerih so skrili eksploziv napadalci na bruseljskem letališču.

25-letnega državljana Ruande Herveja B.M. so obtožili zaradi suma, da je pomagal Abriniju in Osami K. Obtožen je zaradi sodelovanje v teroristični skupini in sokrivdo v terorističnih umorih. Enake obtožbe bremenijo tudi Bilala E.M.

Moški s klobukom

Na zaslišanju je priznal, da je "moški s klobukom" s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca.

"Soočili smo ga z izsledki več preiskav in priznal je, da je bil na kraju napadov. Pojasnil je, da je odvrgel svoj jopič v smeti in pozneje prodal svoj klobuk," so sporočili iz urada belgijskega tožilca.