Svet

Breiviku preprečili pošiljanje kodiranih sporočil svojim podpornikom

STA
16. 3. 2016, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Norveški množični morilec Anders Behring Breivik je danes na sodišču zatrdil, da se bo do smrti boril za nacizem. S tem je potrdil skrbi opazovalcev, da bo aktualni sodni proces, v katerem toži norveško državo, ki jo obtožuje kršitve človekovih pravic, izkoristil za širjenje svojih skrajnih stališč.

Profimedia

"Za nacionalsocializem sem se boril 25 let in zanj se bom boril do smrti," je dejal Breivik. Terorist je sicer že v torek ob začetku sodnega procesa poskrbel za razburjenje z nacističnim pozdravom ob prihodu na sodišče, ki pa se mu je danes na ukaz sodnika odrekel.

Norveške oblasti niso dopustile prenosa njegovega zaslišanja po televiziji, da bi Breiviku preprečile pošiljanje kodiranih sporočil svojim podpornikom ter iz spoštovanja do svojcev žrtev in do tistih, ki so preživeli Breivikov morilski pohod leta 2011.

Breivik je danes sebe označil za vzornega zapornika, norveško državo pa je obtožil, da ga že pet let poskuša ubiti s tem, ko ga zadržuje v samici. Trdi, da so ga od aretacije pred petimi leti 885-krat telesno preiskali, kar je označil za nesmiselno in ponižujoče.

Sodni proces zaradi varnostnih razlogov poteka v prostorih zapora v mestu Skien, kjer množični morilec Breivik v samici prestaja zaporno kazen. V zaporu tako nima nobenih stikov s sojetniki, prav tako skorajda nima nobenih zasebnih obiskov.

S tožbo želi 37-letni Breivik doseči boljše pogoje bivanja. Prepričan je, da njegova izolacija pomeni kršitev evropske konvencije za človekove pravice.

Breivik je bil leta 2012 obsojen na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, zaradi bombnega napada v vladni četrti v Oslu in strelskega pohoda na bližnjem otoku Utoya. V napadih 22. julija 2011 je ubil skupno 77 ljudi, večinoma mladih. Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma.