Svet

Elite trepetajo pred Trumpom

Matej Klarič
7. 3. 2016, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Newyorški milijarder Donald Trump je v soboto zmagal v Kentuckyju in Louisiani ter si tako utrdil vodstvo pred preostalimi kandidati. Njegova vse verjetnejša izvolitev pa ne skrbi samo republikanskega vrha, temveč tudi Wall Street.

Reuters
Protestnica z napisom »Ni prostora za sovraštvo v Mainu« med Trumpovim govorom

Trump je z zmagoslavnim nastopom pred privrženci v West Palm Beachu čakal, dokler niso televizije razglasile njegove zmage na strankarskih volitvah v Kentuckyju, da se je lahko potem pohvalil z dobrim rezultatom.

Reuters
Alternativo Trumpu je republikansko vodstvo našlo v Rubiu, ki pa se bo moral kmalu posloviti, če 15. ne zmaga v domači Floridi, saj je do zdaj zbral samo 123 glasov.

V govoru se je dotaknil tudi Marca Rubia, favorita strankarskih elit, in dejal, da je čas, da zapusti predsedniško bitko. V tem primeru bi edini resni kandidat Trumpu ostal konservativni Ted Cruz, ki je zmago odnesel v Kansasu in tudi sam izpostavil, da elita v Washingtonu trepeta pred njim.

Reuters
Konservativni Ted Cruz je zbral 291 delegatskih glasov in postaja Trumpov najresnejši tekmec, ki pred njim vodi s 375 glasovi.

Preplah na Wall Streetu 

Elita, ne samo strankarska, temveč tudi finančna z Wall Streeta, pa trepetata tudi pred Donaldom Trumpom. Čeprav Trump predstavlja srce ameriškega kapitalizma, zgodbo o uspehu, milijardni nepremičninski imperij, ki je bankam priskrbel ogromno denarja in se v njegovih luksuznih nebotičnikih nahajajo bogati in slavni, je njegov uspeh povzročil preplah na Wall Streetu. Razlogi za to se skrivajo v nekaterih njegovih hitropoteznih in nepremišljenih komentarjih o pomembnih poslovnih in gospodarskih temah.

Negotovost zaradi Trumpovih predlogov

Na Wall Streetu skrb vzbuja predvsem Trumpova nepredvidljivost in dejstvo, da ni nikomur dolžan polagati računov. Prav to pa skrbi tudi republikansko vodstvo. Trump bo zato v primeru predsedniške zmage lahko deloval precej samovoljno. To bi znalo porušiti odnose s trgovsko izjemno pomembnim partnerjem Kitajsko, tudi odnosi med Belo hišo in predsednikom bi lahko postali zelo problematični. Znal bi se vmešavati tudi v politiko ameriške centralne banke.

Reuters
Sanders je v soboto zmagal v Nebraski in Kansasu. Clintonova je slavila v Louisiani. Kljub temu se bodo glasovi enakomerno razporedili med oba.

Kontradiktorne izjave

V preteklosti je, čeprav je tudi sam nesramno bogat, problematiziral visoke plače menedžerjev in pohlep bankirjev ter davčne olajšave, ki koristijo bogatim menedžerjem skladov na Wall Streetu. Z izgonom grozi priseljencem, ki omogočajo poceni delovno silo velikim korporacijam, kar prav tako povzroča njihovo negodovanje. Zaradi manipuliranja z valutami pa napada tudi Kitajsko in Japonsko, ki si s tem ustvarjata trgovinski prednosti. Po drugi strani Trump dvori ameriškim industrialcem z obljubami o davčnih olajšavah za podjetja in hvali milijarderja Carla Icahna, ki je eden izmed najbogatejših mož na Wall Streetu.

Mešanica različnih politik

Nekatere politike, ki jih zagovarja Trump, so všečne javnosti in bi gotovo prinesle pozitivne spremembe. Toda njegov največji problem je, da niso premišljene in med seboj združljive, zato bi znale narediti več škode kot koristi. Mark Perry s konservativnega inštituta American Enterprise Institute o njih pravi, da ne spadajo v noben določen gospodarski okvir. »Njegov program je v bistvu mešanica populističnih in izolacijskih politik, za katere ve, da bodo priljubljene med velikim številom neinformiranih ljudi.«

Trump ve, kaj počne

Twitter
Na spletnih omrežjih kroži vse več šal na Trumpov račun. Pod to sliko so zapisali, da gre gotovo za vrt Donalda Trumpa.

»Včasih pozabimo, da se pod vsem, kar počne, od govoričenja in frizure do televizijskih oddaj, skriva človek, ki zna graditi, in to počne na izjemno učinkovit način,« opozarja avtorica knjige o tajkunu in njegovi družini Gwenda Blair. Trump je v zadnjem času zaslovel z novimi neprimernimi izjavami. V borbi proti Islamski državi je dejal, da bi ubijal nedolžne civiliste, sorodnike pripadnikov teroristične organizacije. Iz svoje protikandidatke Carly Fiorina se je norčeval tako, da je dejal, da njen obraz odbija glasove, o sebi pa je samozavestno izjavil, da bi ga volivci volili, četudi bi nekoga ubil v New Yorku. Dno dna pa je dosegel, ko se je hvalil z velikostjo svojega premoženja. Med volivci človeka, ki je do zdaj nanizal kar 12 zmag, pa je kar petina takih, ki bi podprli vnovično uvedbo suženjstva. Dejstvo, da lahko tako vulgaren kandidat postane eden izmed glavnih kandidatov za najpomembnejšega moža na svetu, veliko pove o stanju duha v še vedno najvplivnejši državi na svetu.