Svet

V priljubljenem pivu odkrili rakotvorni herbicid

G.G.
25. 2. 2016, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški in tudi drugi ljubitelji piva so zaskrbljeni. V štirinajstih vrstah priljubljenih piv so odkrili rakotvorni herbicid glifosat.

Arhiv Svet24
Prepoved je predvsem vplivala na športne bare, še posebej v času evropskega nogometnega prvenstva in drugih prireditev na drugi strani sveta.

Teste so opravili na Okoljskem inštitutu v Münchnu. Rezultati so bili skrb vzbujajoči. Vseh štirinajst analiziranih piv je vsebovalo sledi herbicidov.

Največjo vsebnost glifosata so zabeležili v zvarku pivovarne Hasseröder iz Saške, 29,74 miligrama glifosata v litru piva.

Najnižje vsebnosti te domvneno rakotvorne kemikalije so zaznali v pivih bavarskega velikana Augustiner. Toda tudi pri njih so zabeležili okoli 0,45 miligrama na liter, kar je štirikrat več kot je dovoljeno pri pitni vodi, poroča Spiegel.

Za Nemce, ki so neizmerno ponosni na kakovost njihovega piva, so rezultati hud udarec.

Kako nevaren je glifosat?

Glede herbicida glifosat se sicer krešejo mnenja. Proizvaja ga zloglasna multinacionalka Montsanto, lani pa ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za morebitno rakotvornega. Agencija za varno hrano pri EU je nato prišla do drugačnega zaključka. Po njihovi oceni ni verjetno, da glifosat predstavlja nevarnost za ljudi.

Kaj pa o glifosatu pravi slovenski neodvisni raziskovalec Anton Komat? Po njegovem ta herbicid poškoduje metabolizem kulturnih rastlin, tako da se vsebnost kalija in kalcija zmanjša za do 90 odstotkov. Komat in tudi drugi strokovnjaki ocenjujejo, da je glifosat verjetno najnevarnješi glifosat v uporabi.

Največji svetovni pivovar AB InBev, ki med drugim proizvaja piva pod znamkami Budweiser, Corona in Stella je medtem zanikal navedbe.