Svet

Za spopad s krizo 10 milijard dolarjev

STA
28. 1. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruski minister za gospodarski razvoj Aleksej Uljukajev je danes obljubil 750 milijard rubljev oziroma skoraj deset milijard evrov za spopadanje z recesijo v državi, ki so jo prizadele zahodne sankcije zaradi ukrajinske krize in nizke cene nafte.

Twitter
Predsednik Vladimir Putin je odredil, naj proračunski primanjkljaj letos ne preseže treh odstotkov BDP.

Po poročanju medijev naj bi bili protikrizni ukrepi razdeljeni na štiri dele; na pomoč regijam, podporo ključnim gospodarskim sektorjem, kot sta kmetijstvo in avtomobilska industrija, socialne ukrepe in strukturne reforme.

Rusija, državni BDP se je lani skrčil za 3,7 odstotka, letos pa naj bi se krčenje nadaljevalo, je v proračunu za letos že namenila 310 milijard rubljev za posojila regionalnim oblastem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Vladimir Putin je ob tem odredil, naj proračunski primanjkljaj letos ne preseže treh odstotkov BDP, a trenutni proračun so uradniki pripravili ob predpostavki cen nafte pri okoli 50 dolarjih za 159-litrski sod. Cene črnega zlata se gibljejo okoli 30 dolarjev za sod.

Dodatne težave vladi, ki želi stroške letos zmanjšati za 10 odstotkov, povzročajo veliki deli proračuna, predvsem za obrambo in socialno varnost, ki so zavarovani pred kakršnimikoli rezi.

Ob tem pa so tu še septembrske parlamentarne volitve, ob čemer je analitik Alfa Bank Dimitrij Dolgin dejal, da se zdi, da protikrizne ukrepe "narekujejo predvsem volilne skrbi in ne strateški cilji za izboljšanje produktivnosti".

Zato načrt po njegovih besedah "verjetno ne bo izboljšal splošnega počutja v gospodarstvu".