Svet

Razkrili identiteto "novega Džihadi Johna"?

R.T.
4. 1. 2016, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ugibanje o identiteti krvnika Islamske države, imenovanega »novi Džihadi John«, je danes doseglo vrhunec. Vse bolj verjetno se zdi, da se za masko skriva britanski fanatik, ki je pred roko pravice pobegnil v Sirijo.

Twitter
Se za masko skriva Siddhartha Dhar?

Britanske varnostne sile delajo s polno paro, da bi identificirale zamaskiranega ekstremista, ki je v novem videoposnetku, v katerem je ustrelil domnevnega britanskega vohuna, govoril z očitnim britanskim naglasom.

Twitter
Siddhartha Dhar in Anjem Choudary (v sredini)

Prepoznala ga je sestra

Rabelj bi lahko bil Siddhartha Dhar, ki je leta 2014, potem ko ga je britanska policija začela preiskovati, z nosečo ženo in družino pobegnil. Da bi morilec res lahko bil on, je namignila tudi njegova sestra, ki je dejal, da jo po glasu zelo spominja na njenega brata.

»Sprehodil« se je do Islamske države

Oče štirih otrok iz Walthamstowa je bil eden od devetih moških, ki so jih britanske varnostne sile pridržale zaradi suma spodbujanja terorizma in podpiranja radikalnega klerika Anjema Choudaryja ter radikalne skupine al-Muhajiroun. Dhar, znan tudi kot Abu Rumaysah, bi lahko bil tudi mentor Michaelu Adebolaju, enemu od morilcev Leeja Rigbyja.

Twitter
Z otrokom ob prihodu v Sirijo.

32-letni Dhar je bil po aretaciji septembra leta 2014 izpuščen proti varščini, a mu je bilo zaukazano, da mora vročiti svoj potni list. Že 24 ur pozneje je bil na poti iz Londona v Pariz, od tam pa na vojno območje Islamske države.

Pozneje je na Twitterju zapisal: »Kako luknjast varnostni sistem mora imeti Velika Britanija, da sem se lahko skozi Evropo sprehodil do Islamske države.« 

Britanske varnostne sile so mu menda že za petami. Lotiti se ga nameravajo na podoben način, kot so se njegovega predhodnika: z dobršno mero tehnologije.