Svet

Savdijci z nasiljem povzročili nasilje

STA
4. 1. 2016, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je Savdska Arabija v soboto usmrtila znanega šiitskega klerika, šejka Nimra al Nimra ter tri druge šiite in 43 pripadnikov Al Kaide, regijo še naprej pretresa krvavo nasilje. V Savdski Arabiji je bil v nasilju, ki je izbruhnilo v Nimrovem rojstnem kraju ubit civilist, osemletni otrok je bil ranjen. Nasilno je tudi v Iraku in Iranu.

Nasilje v Nimrovem rojstnem kraju Avamija je po navedbah policije izbruhnilo ponoči, ko so skušale varnostne sile zaseči ukradeno vozilo. Policija je bila tarča obstreljevanja in je na napad odgovorila. Avamija in bližnje mesto Katif sta utrdbi šiitske manjšine v sicer sunitski Savdski Arabiji.

Kot poroča nemški Deutsche Welle, sta bili medtem v Iraku tarča napada dve sunitski mošeji, pri čemer je bil ubit mujezin, kar da je bilo očitno maščevanje za Nimrovo smrt. V Bagdadu medtem danes pričakujejo nove proteste, h katerim je pozval viden šiitski klerik in vodja milice Moktada al Sadr.

V šiitskem Iranu so medtem jezni protestniki v nedeljo napadli savdsko veleposlaništvo v Teheranu, na kar se je Rijad odzval s prekinitvijo diplomatskih odnosov. Namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Amir Abdulahian je danes izjavil, da Rijad s prekinitvijo diplomatskih odnosov z Iranom sveta ne more prisiliti, da bi pozabil "strateško napako", ki jo je storil.

47 v soboto usmrčenih je bilo obsojenih zaradi terorizma in spodbujanja nasilja. Med njimi je bil 56-letni Nimr, oster nasprotnik avtokratske savdske dinastije. Na smrt so ga leta 2014 obsodili zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov. Leta 2011 je organiziral tudi protivladne demonstracije proti diskriminaciji šiitov.

Rijad je z usmrtitvami požel številne mednarodne kritike, še posebej s strani šiitskih muslimanov. Najostreje so se odzvali v Iranu.