Svet

Provokacija: Švedi začeli z lovom na volkove kljub drugačnim priporočilom EU

D. B.
4. 1. 2016, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Švedskem se je začel lov na volkove, saj naj bi na ta način država ohranjala naravno ravnovesje. "Volkovi ogrožajo domače živali," še trdijo Švedi.

Dejan Ogrinec
Čeprav so za odstrel Švedi najprej predvideli 46 volkov, jih bodo lovci lahko zdaj ustrelili le 14.

Švedi trdijo, da volkovi ogrožajo njihove lovske pse in domače živali na naseljenih področjih. Glede na dosedanji zakon imajo tako od 2. januarja dovoljenje za lov na to živalsko vrsto. Vse pa se lahko spremeni že 15. februarja, ko bo švedsko vrhovno sodišče odločalo, ali je zakon v skladu z evropskimi direktivami.

Prejšnji konec tedna so tri okrožna sodišča sicer predlagala začasno prepoved lova, vendar so se ostala odločila drugače, poročajo tuji mediji. Po podatkih švedske agencije za okolje pa trenutno v državi živi 400 volkov, kar je precej, glede na dejstvo, da je živalska vrsta po letu 1970 tam skoraj izumrla.

Po mnenju nekaterih medijev s sprejeto odločitvijo za začetek lova Švedska provocira Evropsko unijo. Spomnimo, da je Evropska komisija leta 2011 sprejela direktivo, v kateri je med drugim navedeno, da je populacija volkov na Švedskem izjemno nizka ter da je ogrožena tudi zaradi geografske omejenosti in parjenja v sorodstvu.