Svet

Ruskega pilota je rešil iranski general

A.Š.
27. 11. 2015, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski viri so včeraj povedali, da je njihovega navigatorja v torek rešila skupina palestinskih in sirskih specialcev pod vodstvom iranskega generala.

Soleimani je v hipu sestavil ekipo specialcev in komandosov ter šel v reševanje ruskega pilota.

V torek so Turki na meji s Sirijo sestrelili rusko vojaško letalo Su-24, pri čemer se je navigator rešil, pilota pa so ubili militantnežni na tleh. Navigator in kopilot Konstantin Murahtin je potem, ko je pristal za sovražnikovimi črtami, čakal na čudež in ga tudi dočakal.

Zgodbo je povedal Emad Abshenas, poročevalec za rusko agencjo Sputnik, kjer je v perzijskem jeziku zapisal potek reševanja, kot ga je slišal od višjega sirijskega oficirja.

»Kontaktiral sem enega od sirskih oficirjev, ki je moj stari prijatelj in je nameščen v Lattakiji in ga prosil, da mi pove, kaj seje dogajalo,« je zapisal Abshenas.

Potem, ko so uporniki sestrelili letalo, so takoj vzleteli ruski helikopterji, da bi rešili pilota, a so naleteli na močan ogenj FSA, Svobodne sirkse vojske, ki jo podpira zahod in Turkmenistancev, ki jih podpira Turčija. Ti so ciljali helikopterje z naprednim orožjem, ki so ga šele pred kratkim dobili od Turkov. Med operacijo reševanja so ubili enega ruskih humanitarnih delavcev.

Tudi Turčija je takoj poslala svoje specialce čez mejo, da bi ujeli pilota in z njima pozneje izsiljevali Rusijo. Medtem ko so Rusi načrtovali drugo reševalno akcijo, jih je kontaktiral general Soleimani in predlagal posebno enoto, sestavljeno iz Hezbolahovih specialcev in sirskih komandosov, ki so jih urili v Iranu in se odlično znajdejo v geografiji regije, Rusija pa naj jim zagotovi zračno podporo in informacije s satelita.

General Soleimani

Soleimani je obljubil, da bodo ruskega pilota pripeljali živega in zdravega in to obljubo je tudi držal.

Murahtinov GPS signal je razkril, da se ta nahaja 6 kilometrov za frontno linijo med sirsko vojsko in opozicijo. Šest Hezbolahovih specialcev in 18 sirskih komandosov se je približalo frontni liniji in jo prestopilo, medtem ko je rusko letalstvo sejalo grozo in strah v regiji in od tam pregnalo večino upornikov, s čemer je bila odprta prosta pot do pilota.

Vsak korak reševalne enote so spremljali Rusi prek satelitov in jih obveščali o vsakem premiku tudi 100 metrov stran, hkrati pa so poročali tudi visokemu uradniku v Kremlinu, za katerega sirski oficir meni, da je bil sam Putin. Rusi so sprožili tudi močno elektronsko ofenzivo in otežili komunikacijo med uporniki na območju in dokler so se ti zavedli, da se nekaj dogaja, je bil pilot že rešen. Specialna enota je rešila Murahtina, pri tem pa ubila še nekaj teroristov in uničila njihovo opremo, je povedal neimenovani sirski oficir.

Uspeh operacije gre pripisati tudi dejstvu, da so Turki hoteli pilota živega in zato uporniki niso takoj začeli pogroma za preživelim pilotom, ki bi ga tako kot v preteklosti že nekatere druge zagotovo živega zažgali pred kamerami.

Abshenas je v svojem sestavku zapisal tudi nekaj ugotovitev:

V Siriji ni ekstremistov in zmerne opozicije, vsi so teroristi, le da so oblečeni različno in pripadajo različnim skupinam. Večina pripadnikov Svobodne sirske vojske se je po napadih ruskega letalstva že zdavnaj umaknila iz regije, specialci pa so se borili proti nesirskim silam, ki so uporabljale klasične vojaške in ne gverilskih taktih, kar pomeni, da so bili pripadniki izurjene vojske, najbrž preoblečeni redni vojaki Turčije. Teroristi v regiji imajo zelo sodobno in napredno opremo za zemeljsko in protizračno vojskovanje, ki so ga dobili iz držav, ki so del Nata. Komunikacija med teroristi večinoma poteka v arabskem, turškem, ruskem in francoskem jeziku, kar pomeni, da so te države tudi najbolj na udaru, ko se bodo teroristi vračali iz območja. Ruska vojska sodeluje z iransko in koordinira napade. V Siriji na strani Asada je kar nekaj svetovalcev iz Irana.