Svet

Za proteste obtožuje Rusijo

sa/sta
23. 10. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Črnogorski premier Milo Đukanović je obtožil Rusijo, da stoji za opozicijskimi protesti v državi, ki niso namenjeni le rušenju njegove vlade, ampak preprečitvi vstopa Črne gore v zvezo Nato.

Reuters

Reuters

Črnogorski premier Milo Đukanović je predvčerajšnjim v pogovoru za televizijo Federacije BiH (FTV) dejal: »Po dveh sporočilih zunanjega ministrstva Rusije ni nobenega dvoma, da je ruska politika na strani organizatorjev protestov.« Dodal je, da je ravno zaradi tega problem protestov v Črni gori problem vseh držav, ki podpirajo njeno evroatlantsko perspektivo.

Protesti potekajo že več tednov

Đukanović, ki je bil sicer leta 2012 vnovič izvoljen za premierja, se z vse glasnejšimi protesti in pozivi k odstopu sooča sicer že več tednov. Konec septembra se je na protestih proti Đukanoviću zbralo okoli 3000 ljudi. Protesti več tisoč privržencev črnogorske opozicije, za katere ni bilo dovoljenja in h katerim je pozvala opozicijska Demokratska fronta, pa so konec tedna prerasli tudi v spopade s policijo. Potekali so pred sedežem parlamenta; protestniki, oboroženi tudi z manjšimi solzivci, so brez uspeha poskušali podreti kovinsko ograjo, za katero so stale posebne policijske enote. Te so za zaustavitev množice uporabile solzivec, demonstranti pa so zatem na poziv organizatorjev zapustili prizorišče in se odpravili na protestni pohod. Množica se je nato po kaki uri razpršila.

Reuters

Sam nima nič proti volitvam

Đukanović je v pogovoru za omenjeno televizijo še dejal, da prosrbske stranke, ki organizirajo proteste, želijo padec njegove vlade zato, ker bi z vstopom Črne gore v Nato izgubili »vse možnosti, da bi odpravili neodvisnost Črne gore«. Povedal je še, da osebno nima nič proti volitvam v državi, hkrati pa je opozicijo obtožil, da so oni proti volitvam, ker hočejo s protesti zrušiti vlado. »Če bo zasedanje ministrov Nata 1. decembra, potem smo mi 2. decembra pripravljeni na volitve,« je dodal Đukanović, ki pričakuje, da bi na tem zasedanju Črna gora dobila povabilo v polnopravno članstvo Nata. Da bi se to lahko zgodilo, je sicer prejšnji teden nakazal tudi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.