Svet

Rusija zadela že več bolnišnic in poljskih bolnišnic

STA
23. 10. 2015, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski letalski napadi v Siriji so terjali življenja že najmanj 446 ljudi, od katerih je bila več kot tretjina civilistov, je danes sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice. Sirska zdravstvena organizacija Rusijo poleg tega obtožuje, da je devet njenih napadov zadelo bolnišnice ali druga zdravstvena poslopja.

Arhiv

Rusija je letalske napade na nasprotnike režima sirskega predsednika Bašarja al Asada sprožila 30. septembra. Kot trdi, so njene tarče položaji skupine Islamska država in drugih "teroristov".

Med vsemi, ki so odtlej umrli v njenih napadih, je 151 civilistov, med njimi pa 38 otrok in 35 žensk, je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Ubitih je bilo tudi 295 borcev, med katerimi je 75 pripadnikov IS in 31 članov z Al Kaido povezane Fronte Al Nusra.

Kot trdi sirski observatorij s sedežem v Veliki Britaniji, se zanašajo na svojo široko mrežo aktivistov, zdravstvenega osebja in borcev na terenu, ki prepoznavajo ruska letala na podlagi modela, vzorca letenja in vrste streliva.

Rusija je ostro zanikala poročila, da naj bi njeno letalo stalo za napadom na bolnišnico v mestu Sarmin v Idlibu, in jih označilo za lažna.

Rusija je bila že večkrat tarča kritik s strani uporniških skupin in njihovih podpornikov, češ da obstreljuje skupine, ki niso džihadistične, in povzroča civilne žrtve. Njena letala naj bi poleg tega zadela že več bolnišnic in poljskih bolnišnic.

Kot je pozno v četrtek sporočila Sirsko-ameriška zdravstvena družba, ki upravlja več zdravstvenih ustanov v Siriji, so bile bolnišnice doslej zadete v devetih ruskih napadih.

Prizadete so bile tudi njihove ustanove, nazadnje v sredozemski obmorski provinci Latakija in osrednji provinci Hama 2. oktobra in v severozahodni provinci Idlib minuli torek. V tem napadu sta bila ubita dva člana zdravstvenega osebja in najmanj 10 civilistov, trdi organizacija.