Črna kronika

Mariborčanu so ukradli kombija

Gabrijel Toplak
23. 10. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Marko Valenta naj bi se na lastne oči prepričal, da obstaja velika razlika med delovanjem nemških in slovenskih varnostnih organov. Slednjim bi bil pripravljen povrniti tudi vse stroške, ki bi jih imeli v postopku vračanja.

Arhiv Marko Valenta

Marko Valenta, ki ima v Mariboru podjetje za najem kombijev, je povedal: »Februarja letos se mi je zgodila kraja kombija, ki sem ga dal v najem osebi z imenom Denis Pašagić. Pozneje sem izvedel, da ga je prodal v Münchnu po ceni, ki je znašala približno tretjino tržne vrednosti.« 

V DVEH LETIH DVA KOMBIJA

Avto je bil opremljen s sledilno napravo, zato je ugotovil, da je tat s kombijem namenjen v München. »Obvestil sem tamkajšnjo policijo, ki je avto tudi zasegla in deponirala na varovano parkirišče. O tem sem seznanil tukajšnje tožilstvo, ki ni podalo zahtevka za vračilo kombija, češ da ni temeljev za tovrstni zahtevek,« poudarja Valenta in dodaja, da je imel podoben primer pred dvema letoma.

Takrat so mu ukradli skoraj nov tovorni kombi in kljub kasko zavarovanju povračila škode ni dobil. Lopovi so sicer v zaporu, a sam ni dobil nobenega povračila škode. Prepričan je, da osebam, ki se ukvarjajo s tako imenovano rentacar dejavnostjo, v primeru kraje obrnejo hrbet tako zavarovalnice kot državne institucije. »Ob sklenitvi zavarovanj nam tega ne povedo. Takrat samo na veliko obljubljajo. Po moji presoji na ta način kriminalce spodbujajo, da so še bolj pogumni v svojih pustolovščinah,« pojasnjuje sogovornik.

RAZLIKA MED TOŽILSTVOMA

Gabrijel Toplak

Valenta je presenečen nad razliko med delovanjem slovenskih in nemških varnostnih organov. Slednji so takoj, ko je nemškemu tožilstvu prijavil, da je najemnik nezakonito snel nalepke s kombija, v manj kot pol ure obvestili policijo, ki je vozilo naslednji dan zasegla.

»Naše tožilstvo pa, čeprav so dobili zelo natančne podatke o tem, kje v Bosni se nahaja Pašagić, v treh mesecih in pol ni naredilo nič, čeprav sta kombija vpisana v sistem Schengen kot ukradena,« je dejal Valenta, ki svojo dejavnost sicer nadaljuje. Nedavno je na mobilni telefon (telefonska številka je javna, op. p.) prejel vprašanje, ali še ima transporterja. Ni potreboval dolgo, pravi, da je prepoznal pošiljatelja.

»Bila je ista oseba, ki mi ga je že ukradla. Seznanil sem tožilstvo in kriminaliste, pa nič. Med drugim so se izgovarjali, da bi potrebovali sodni nalog in podobno,« je ogorčen Valenta, ki bi slovenskim varnostnim organom, če bi odredili vrnitev kombija, povrnil vse stroške. Zdaj pa primer rešuje nemški odvetnik, saj se boji, zaključuje Valenta, da je zadeva v Sloveniji že ušla z vajeti in storilca ne bodo nikoli prijeli.

ZADEVO REŠUJEJO NEMCI

Višji državni tožilec Drago Šketa, sicer vodja ODT Maribor, je o tej zadevi povedal: »Iz spisa je razvidno, da gre za fizične osebe, katerih osebnih podatkov vam ne moremo posredovati, čeprav je pristojni državni tožilec že sprejel tožilsko odločitev in jo vložil na pristojno sodišče v Mariboru. Iz preostalih podatkov iz spisa je tudi razvidno, da je državni tožilec, ki je pristojen na zadevi, trikrat odgovoril fizični osebi v zvezi z zaseženim avtomobilom. Ta se nahaja na območju Nemčije (kjer je bil tudi zasežen) in je v pristojnem obravnavanju nemških pravosodnih organov. Po naših podatkih še ni bila prejeta odločitev v civilnem postopku.«