Svet

Posebne enote ZDA pomagale rešiti 70 talcev v Iraku

STA
22. 10. 2015, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pentagon je potrdil, da so pripadniki posebnih enot ameriške vojske ponoči sodelovali v napadu kurdskih in iraških sil na za zdaj še neznano skupino teroristov, ki je pri mestu Havija na severu Iraka zadrževala 70 talcev. Talce naj bi rešili, v operaciji je umrl eden od Američanov, štirje kurdski borci pa so bili ranjeni.

Wikipedija

Podrobnosti o operaciji, ki je zahtevala prvo ameriško žrtev v Iraku po novembru 2011, še niso povsem jasne. Pentagon je uvodoma sporočil, da je bilo na severu Iraka v provinci Kirkuk rešenih 70 kurdskih talcev, ki so jih ugrabitelji nameravali pobiti.

Med njimi naj bi bilo 20 pripadnikov iraških varnostnih sil. Kurdske oblasti v regiji pa glede na poročanje televizije CNN trdijo, da med talci ni bilo njihovih ljudi.

Operacijo naj bi sprožili Kurdi skupaj z iraškimi varnostnimi silami, vendar ni šlo po načrtih in na pomoč so prispeli ameriški specialci s helikopterji. Ubitih je bilo 20 teroristov. Šest ugrabiteljev so ujeli, o morebitnih žrtvah med talci pa ne poroča nihče.

Poveljnik ameriškega centralnega poveljstva, ki je med drugim zadolženo za Irak general Lloyd Austin je pohvalil vse udeležence operacije, ki so rešili številna življenja in izrazil globoko obžalovanje za smrt ameriškega vojaka ter izrekel sožalje in hvaležnost njegovim svojcem.

Pripadniki Islamske države (IS) so septembra pri Haviji zajeli skupino kurdskih borcev, za zdaj pa še ni jasno, ali gre za iste ljudi, ki so bili zjutraj rešeni oziroma za iste teroriste, ki so jih ugrabili.