Svet

Ruska vojska prisotna v Siriji

B.K.
10. 9. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruske sile so začele sodelovati v vojaških operacijah v Siriji, v podporo vladni vojski, navedbe treh neimenovanih libanonskih virov povzema ameriška tiskovna agencija Reuters.

Reuters

Rusija režim v Siriji podpira, ZDA ga želijo zrušiti.

Eden izmed virov je za Reuters dejal, da število ruskih vojakov še vedno ostaja majhno.

Rusija naj bi, po uradnih podatkih Združenih držav Amerike, v Sirijo poslala dve transportni ladji in več tovornih letal. Na ozemlje Sirije naj bi prav tako napotila manjše število mornariške pehote.

Iz Bele hiše so sporočili, da pozorno spremljajo situacijo, ameriški zunanji minister John Kerry pa je izrazil zaskrbljenje nad poročili o ruskih vojaških dejavnostih v Siriji.

Točka konflikta med velesilama je sicer odnos do režima Bašarja al Asada, ki ga Rusija podpira, saj je njen dolgoletni zaveznik, Združene države Amerike pa ga želijo zrušiti.

Wikipedia

IZGUBE SIRSKE VOJSKE

Domnevni prihod ruske pomoči sovpada z izgubami, ki jih na terenu doživlja Asadova vojska.

Asadove sile se soočajo z večjimi problemi na bojišču. V štiriletni državljanski vojni, v kateri je bilo ubitih 250.000 ljudi, polovica 23-milijonskega prebivalstva pa je morala pobegniti iz svojih domov, so se izčrpale tudi režimske sile, ki jim primanjkuje tako orožja kot osebja.

Prejšnjo sredo so se bile sirske čete prisiljene umakniti iz letalske baze v provinci Idlib, ki je predstavljala še zadnje oporišče režimske vojske v tej provinci. Letalsko bazo so si iz rok režimskih sil priborili pripadniki al Nusre, islamistične organizacije povezane z al Kaido. Domnevni prihod ruske pomoči tako sovpada z izgubami, ki jih na terenu doživlja Asadova vojska.

Reuters

Sirija je za Rusijo pomembna tudi iz drugega razloga. Edina pomorska baza, ki jo ima Rusija v Sredozemlju je postavljena v sirskem mestu Tartus. V kolikor bi režimske sile izgubile nadzor nad mestom, bi to pomenilo velike strateške izgube za rusko mornarico.

Moskva je že potrdila, da ima na terenu v Siriji svoje strokovnjake, a ne komentira obsega svoje vojaške prisotnosti v tej bližnjevzhodni državi.

Vpletenost ruskih sil v boj je zanikal tudi uradni Damask.

A Reutersovi libanonski viri se s tem ne strinjajo. »Rusi niso več zgolj svetovalci,« je povedal eden od virov. »Rusi so se odločili, da se pridružijo vojni proti terorizmu.«

Dva od virov sta ob tem dejala, da so Rusi v Siriji postavili dve bazi za svojo vojsko. Eno v bližini obale in drugo v notranjosti, od koder bi lahko izvajali vojaške operacije.

Reuters

BLOKADA RUSKIH PRELETOV

V izogib nemotenemu ruskemu oboroževanju Asadovih sil, so ZDA od zaveznic na Balkanu zahtevale, da za Rusijo zaprejo svoj zračni prostor. Moskva je to dejanje že obsodila, zaenkrat pa sta zračni prostor ruskim letalom pogojno zaprli Turčija in Bolgarija. Slednja od ruskih letal zahteva pristanek na svojem letališču in pregled tovora, Ankara pa sicer ni izdala uradne prepovedi letov, o njih naj bi se odločala »od primera do primera,« - a je kot nasprotnica Asadovega režima, njena pozicija dobro znana.

Edina realna zaveznika sirskega režima do sedaj sta sicer bila Iran in njegov libanonski zaveznik Hezbolah.