Svet

VIDEO: Hekerji objavili vse podatke iz spletne strani za varanje; med uporabniki tudi Slovenci

R.T.
21. 8. 2015, 11.56
Posodobljeno: 26. 10. 2023, 15.41
Deli članek:

Hekerji, ki so 15. julija vdrli v spletno stran namenjeno varanju - www.ashleymadison.com – so včeraj objavili vse podatke iz spletne strani na svetovnem medmrežju.

Podatki iz spletne strani za iskanje občasnih seksualnih partnerjev Ashley Madison, so se včeraj znašli na spletu. Objavljeni podatki vključujejo tako imena in priimke kot vsa osebna elektronska sporočila med posamezniki.

Med registriranimi naslovi e-pošte jih je bilo na tisoče iz ameriške vlade in vojske.

Spletna stran ima sicer registriranih več kot 39 milijonov računov, uporabniki pa prihajajo iz več kot 50 različnih držav. Večinoma gre za moške.

Odziv na delo hekerjev je mešan. Nekateri so njihovo delo pozdravili, drugi ga obsojajo. Na Ashley Madison so zapisali, da gre za »nezakonito dejanje zoper posamezne člane AshleyMadison.com, kot tudi vse svobodomiselne ljudi, ki se odločijo vključiti v popolnoma legalne spletne aktivnosti. Kriminalec ali kriminalci tega dejanja, so se imenovali za moralnega sodnika, porotnika in rablja, zdi se jim pravilno da svoje osebno razumevanje kreposti vsilijo celotni družbi. Ne bomo sedeli mirno in dovolili tem tatovom, da vsiljujejo svojo osebno ideologijo na ljudi po vsem svetu.«

Dejanje že preiskuje Ameriški zvezni preiskovalni urad.

MED UPORABNIKI TUDI SLOVENCI

Med uporabniki spletne strani so tudi Slovenke in Slovenci. Interaktivni zemljevid, ki prikazuje registracijo računov na strani kaže, da so pri skokih čez plot aktivni tudi Slovenci. Kar je še posebej zanimivo pa je dejstvo, da je v Sloveniji registriranih več žensk kot v povprečju. Večinoma je namreč na strani več kot 85 odstotkov registriranih moških, v Sloveniji naj bi bil odstotek moških nižji od 85.