Svet

Vrhovno sodišče ZDA začasno blokiralo teksaški zakon o klinikah za splave

STA
30. 6. 2015, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek tesno s pet proti štiri blokiralo teksaški zakon iz leta 2013 oziroma odločitev prizivnega sodišča, da je zakon ustaven. Zaradi zakona so v Teksasu prepolovili število klinik, kjer lahko ženske opravijo umetno prekinitev nosečnosti.

STA

Nasprotniki pravice do splava so leta 2013 sprejeli zakon, ki je za klinike za umetno prekinitev nosečnosti uvedel višje zdravstvene standarde, za zdravnike pa dodatne pogoje preden lahko opravijo umetno prekinitev nosečnosti. Po novem zakonu to lahko počnejo le zdravniki, ki imajo dovoljenje za opravljanje dela v lokalnih bolnišnicah in ne npr. zdravniki od drugod.

Veliko zdravnikov v ZDA umetnih prekinitev nosečnosti noče opravljati zaradi vere, nekateri pa se bojijo nasilja nasprotnikov pravice do splava. Posledica novega zakona je bila zmanjšanje števila klinik z 41 na 19, po odločitvi prizivnega sodišča pa bi njihovo število padlo le na devet. V tako veliki državi, kot je Teksas, to praktično pomeni, da je splav za večino žensk nedostopen.

Nekdanji guverner Teksasa in predsedniški kandidat republikancev Rick Perry je odločitev vrhovnega sodišča kritiziral, ker ogroža življenja. Izrazil je upanje, da gre le za začasno oviro, ker so štirje konservativni sodniki vnaprej napovedali glas za potrditev teksaškega zakona. Štirje liberalni sodniki bodo proti, jeziček na tehtnici Anthony Kennedy pa se ni izjasnil.