Svet

Kraljica Elizabeta je napovedala revolucijo

STA / T.C.
28. 5. 2015, 22.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Letos je slovesna pot britanske kraljice v parlament odmevala po vsej Evropi. Njeno veličanstvo Elizabeta II. je namreč prebrala svoj nadvse graciozen govor, kot se že stoletja uradno reče njenemu berivu. Skratka, kraljičin govor, čeprav monarhinja sicer z njim ni imela popolnoma nič.

Reuters

Le prebrala, le izgovorila je besede, ki jih je zapisal tokratni premier David Cameron, dvanajsti med njeno vladavino. Gre namreč za letni program zakonskih predlogov, ki jih bo njegova vlada predložila poslancem. Kraljica je prebrala tudi napoved, do bodo do konca 2017 v Združenem kraljestvu glasovali, ali bodo zapustili EU.

Kraljica je prebrala govor z enakim dostojanstvom, kot so ji šle z ust besede Winstona Churchilla ali Tonyja Blaira.

V Westminstrsko palačo se je pripeljala z isto zlato kočijo kot pred njo njen oče, stric, dedek in pradedek, spremljali so jo jezdeci na belih konjih in pred njo so donele fanfare. Nosila je isto krono kot že kraljica Victoria, odeta v belo svilo in krzno hermelina je sedela na zlatem prestolu pred svojimi podložniki.

In čeprav bi si samo norci želeli, da bi se demokratična parlamentarna republika kot je Slovenija preoblikovala v dedno monarhijo, pa v takih trenutkih vendarle postane jasno, zakaj so Britanci obdržali kraljico. Zelo je namreč zdravo, za celotno politično kulturo pa za ego političnega voditelja, da se mora kljub evforiji volilne zmage prikloniti devetinosemdesetletni prababici.

Reuters