Svet

Srbski vojaki bodo korakali na paradi v Moskvi 9. maja

STA
6. 4. 2015, 20.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predstavniki srbske vojske bodo sodelovali na veliki vojaški paradi v Moskvi, ki jo 9. maja ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pripravlja Rusija. To je v skladu s svojimi pristojnostmi danes odločil srbski predsednik in vrhovni poveljnik srbske vojske Tomislav Nikolić.

STA

Kot so sporočili na obrambnem ministrstvu v Beogradu, bodo srbski vojaki na povabilo ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja sodelovali na t. i. paradi zmagovalcev.

To odločitev je Nikolić nakazal že pred časom, ko je evropskemu poslancu Eduardu Kukanu, ki vodi delegacijo Evropskega parlamenta za odnose s Srbijo, zabrusil, da zaman vrši pritisk nanj, naj ne sprejme vabila Rusije na parado. Iz Nikolićevega urada so takrat sporočili, da je v interesu Srbov, da negujejo dobre odnose z vsemi.

Srbija, ki si prizadeva za članstvo v EU, je bila tudi sicer že tarča kritik s strani unije, ker se ni pridružila sankcijam, ki jih je ta zaradi ukrajinske krize uvedla proti Rusiji.

Ruske oblasti naj bi ob tokratni okrogli obletnici zmage nad nacistično Nemčijo na moskovskem Rdečem trgu pripravile eno največjih in najrazkošnejših parad v zgodovini. Z njo želijo razkazovati svojo vojaško moč, še posebej v luči blokade Zahoda zaradi dogajanja v Ukrajini.

Večine evropskih voditeljev in predsednika ZDA Baracka Obame na paradi ne bo, pričakujejo pa npr. kitajskega predsednika Xi Jinpinga, severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, češkega predsednika Miloša Zemana in Nikolića.