Svet

Bruselj: Grški seznam "dovolj celovit"

STA/G.G.
24. 2. 2015, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska komisija ocenjuje, da je prvi seznam reformnih ukrepov, ki ga je posredovala Grčija, "dovolj celovit", da ga je mogoče obravnavati kot veljavno izhodišče za uspešno končanje pregleda izvajanja programa finančne pomoči, so v prvem vsebinskem odzivu na seznam povedali viri pri komisiji v Bruslju.

Reuters
Grški finančni minister Janis Varufakis in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Pismo s prvim seznamom reformnih ukrepov je grški finančni minister Janis Varufakis poslal šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu ter predstavnikom komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) minulo noč, blizu polnoči, so pojasnili viri.

Seznam je Grčija po navedbah virov posredovala po "konstruktivni izmenjavi" med grškimi oblastmi ter predstavniki komisije in drugih institucij konec minulega tedna.

Po mnenju komisije je seznam "dovolj celovit", da ga je mogoče obravnavati kot "veljavno izhodišče za uspešno končanje pregleda" izvajanja programa pomoči, k čemur je pozvala evroskupina v petkovi izjavi, so pojasnili viri.

Še posebej spodbudne so po navedbah virov odločne zaveze za boj proti izogibanju davkom in korupciji. Do konca aprila se pričakuje podrobnejša opredelitev in dogovor o reformah, v skladu s petkovo izjavo evroskupine.

Odločno in hitro izvajanje vseh reformnih zavez bo ključno za končanje pregleda izvajanja programa, še poudarjajo viri pri komisiji. Končan pregled je sicer pogoj za izplačilo denarja, ki je za Grčijo še na voljo v sklopu sedanjega programa pomoči.

Ta odziv pomeni, da seznam ima blagoslov komisije za štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči Grčiji. Če ne bo nepredvidenih zapletov, je tako danes pričakovati, da bo evroskupina na telekonferenci potrdila podaljšanje programa pomoči za Grčijo, dogovorjeno v petek.