Svet

Posnetki, ki dokazujejo popolno kontrolo vlade nad sodstvom?

STA/G.G.
16. 2. 2015, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vodja največje opozicijske Socialdemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, ki ga policija obtožuje poskusa državnega udara s še tremi pomočniki, je objavil zvočne posnetke, ki po njegovih besedah dokazujejo popolno kontrolo vlade nad sodstvom.

Zoranu Zaevu grozi do pet let zapora.

Zaev je danes objavil odseke petih telefonskih pogovorov, v katerih sodelujejo namestnik premierja, minister za notranje zadeve in finančni minister, vodja tajne policije ter nekateri drugi. V pogovorih je govora o prirejanju sodnih postopkov in imenovanju sodnikov na visoke položaje.

To je že drugi primer dokazov, ki jih ima Zaev, odkar so ga 31. januarja premier Nikola Gruevski ter policija obtožili, da sodeluje z neko tujo obveščevalno službo, in to z namenom zrušitve vlade.

Že minuli teden je Zaev objavil nekatere odlomke posnetkov, kjer so zabeleženi pogovori med njim in novinarji ter družinskimi člani.

Zaev vlado premierja Nikole Gruevskega obtožuje prisluškovanja 20.000 ljudem, vključno z novinarji, verskimi voditelji in političnimi osebnostmi. Zaev še poudarja, da pogovori potrjujejo tisto, kar vsi državljani Makedonije že vedo in čutijo na svoji koži - neposredno povezavo med vlado in sodstvom.

Vlada je medtem obtožbe ovrgla, a Zahod podrobno spremlja razplet tega škandala v državi, ki se želi pridružiti EU in zvezi Nato, ocenjuje srbska tiskovna agencija Tanjug. Gruevski je po drugi strani minuli mesec Zaeva med drugim obtožil, da je v septembru in novembru lani poskušal med pogovorom na štiri oči izsiliti predčasne volitve.

Zaev je ovrgel obtožbe in poudaril, da mu oblasti le želijo preprečiti objavo obremenilnih podatkov o vladi.