Svet

Kaj so se v resnici dogovorile velesile v Minsku - kratek pregled sporazuma

RT/B.K.
12. 2. 2015, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Končala so se mirovna pogajanja v Minsku. Voditelji Rusije, Ukrajine, Francije in Nemčije so se uspeli dogovoriti.

Reuters
Mirovni proces v Minsku.

Mirovni sporazum so podpisali člani tako imenovane kontaktne skupine. Ta vsebuje oba voditelja samooklicanih republik Doneck in Lugansk, enega predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi – OVSE, nekdanjega predsednika Ukrajine Leonida Kučmo in ruskega ambasadorja v Ukrajini.


Dogovor lahko povzamemo v 13 točkah:

1. Prekinitev ognja v vzhodni Ukrajini. Veljati začne ob polnoči 15. februarja.

2. Umik težkega orožja. Obe strani sta se dogovorili za umik iz bojne linije. Kijev bo artilerijo in drugo težko orožje umaknil iz trenutne frontne črte, uporniki pa iz frontne črte kot je bila zarisana septembra. Varnostno območje se bo raztezalo od 50 km do 150 km v širino. Umik se mora zaključiti do 1. marca letos.

3. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi - OVSE bo uporabila svoja brezpilotna letala in satelitske posnetke za nadzor nad realizacijo dogovora.

4. Kijev in uporniki se bodo dogovorili o pogojih za prihodnje lokalne volitve na separatističnih območjih. Kijev bo sprejel zakonodajo o samoupravljanju regij, ki bi bila sprejemljiva za upornike.

5. Kijev bo razglasil splošno amnestijo za upornike.

6. Izmenjava vseh vojnih zapornikov mora biti izvršena peti dan po popolnem umiku iz frontne linije.

7. Konvoji s humanitarno pomočjo bodo dobili popoln dostop do pomoči potrebnih področij.

8. Kijev bo obnovil gospodarske vezi, socialna izplačila in bančne storitve v separatističnih območjih.

9. Po lokalnih volitvah v separatističnih regijah Doneck in Lugansk bo Kijev ponovno vzpostavil nadzor nad svojimi mejami z Rusijo. Nadzor na mejami se bo izvedel šele, ko bodo realizirane celostne ustavne reforme v Ukrajini.

10. Vsi borci iz tujih držav in plačanci se morajo umakniti iz Ukrajine. Nezakonite oborožene skupine bodo razorožene. Lokalne oblasti v Donecku in Lugansku bodo dobile pravico do lastne milice.

11. Kijev bo do konca leta izvedel obsežno ustavno reformo, ki bo decentralizira ukrajinski politični sistem in regijama Doneck in Lugansk dodelila privilegije za jezikovno samoodločbo, svobodo do imenovanja tožilcev in sodnikov ter za vzpostavitev gospodarskih vezi z Rusijo.

12. OVSE bo nadzirala, lokalne volitve v samooklicanih republikah. Te morajo potekati v skladu z mednarodnimi standardi. Natančen postopek izvedbe volitev bo predmet nadaljnjih pogajanj.

13. Pogovori v kontaktni skupini se bodo okrepili.