Svet

Grčija za EU pripravlja načrt o posojilnih pogojih

STA
8. 2. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nova grška vlada pripravlja celovit načrt za obvladovanje prehodnega obdobja do novega dogovora z mednarodnimi posojilodajalci o grškem dolgu. Grški premier Aleksis Cipras pa bo danes v Atenah parlamentu predstavil vladni program.

Reuters

Grški finančni minister Janis Varufakis je v soboto dejal, da bo svojim kolegom iz evroobmočja naslednji teden predstavil okvir novega programa finančnih reform in načrt za odplačilo dolgov. V sredo bo sicer v Bruslju potekalo izredno zasedanje finančnih ministrov evroskupine glede vprašanja grškega dolga.

Grška vlada pa se je v soboto v Atenah tretjič v dveh dneh sestala, da bi dokončala program vlade, ki ga bo danes Cipras predstavil parlamentu. Na triurni seji so razpravljali o triletnem programu reform, prav tako pa o kratkoročnem načrtu za obdobje do konca junija, s katerim bi naslovili potrebe Grkov, ki so jih prizadeli varčevalni ukrepi.

Volivci so vladi dali pooblastila za obuditev gospodarstva, za oblikovanje nacionalnega reformnega načrta za pošten sistem obdavčevanja, za boj proti utajam davkom in korupciji ter za racionalizacijo javne uprave. Nova grška vlada je državljanom obljubila, da bo na novo izpogajala posojilne pogoje z mednarodnimi posojilodajalci, omilila varčevalne ukrepe in zmanjšala dolg.

Grčija je od leta 2010 od evropskih posojilodajalcev prejela okoli 200 milijard evrov pomoči, zasebni upniki so ji odpisali 107 milijard evrov dolga.

Drugi program pomoči se izteče konec meseca, državi pa že marca grozijo likvidnostne težave, tako da časa za dogovor o nadaljnjem sodelovanju Aten s partnerji v območju evra ni veliko. Zaradi tega so Atene pod pritiski, da sklenejo hiter dogovor ali podaljšajo program pomoči, kar pa grška vlada zavrača.

Namesto tega Grčija predlaga dogovor o začasnem financiranju od njenih evropskih partneric, dokler ne bo izpogajan nov načrt za odplačevanje dolgov.