Slovenija

FOTO: Ulice in trgi Kranja so se vrnili v 19. stoletje

STA/G.G.
8. 2. 2015, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na današnji slovenski kulturi praznik so se ulice in trgi starega Kranja znova vrnili v 19. stoletje, ko je po njih hodil tudi France Prešeren. Tradicionalni Prešernov smenj letos ponuja več kot 110 stojnic, program pa ustvarja 600 sodelujočih. V Prešernovem mestu na ta sončen, a hladen dan pričakujejo več kot 20.000 obiskovalcev.

STA
Že šesto leto se bodo Prešernovi nagrajenci na kulturni praznik mudili v Kranju. Tam bo ob 17. uri v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost tudi odprtje fotografske razstave portretov letošnjih lavreatov. Fotografiral jih je Tone Stojko. Ob 18. uri bodo nagrajenci spregovorili na prireditvi v Prešernovem gledališču.

Prešernov smenj, ki ga vsako leto pripravlja Zavod za turizem Kranj, je odprl kranjski župan Boštjan Trilar. Izrazil je veselje, da danes vsa Slovenija prihaja v Kranj, Prešernovo mesto, kjer, kot pravi, so vedno imeli, imajo in bodo vedno imeli veliko posluha za kulturo.

Kot je poudaril, ima kultura mnogo oblik in obrazov. Lahko je pesem, zgodba, glasba ali umetniška slika, fotografija, arhitektura, morda le prijazen odgovor ali jezik, za katerega se je zavzemal Prešeren. "Predvsem pa smo kultura ljudje s svojo pozitivno energijo, idejami in ustvarjalnostjo," je poudaril Trilar.

Ob današnjem dogodku se veseli tudi Prešeren, ki ga že vrsto leto v Kranju upodablja igralec Bojan Bešter. "Presrečen sem, da vidim Slovence nasmejane in rad bi preko celega leta videl tako srečne obraze," je dejal na prireditvi, ki že 12 let združuje dolgoletno kranjsko sejemsko tradicijo in spomin na najbolj priznanega slovenskega pesnika.

Celotno staro mestno jedro gorenjske prestolnice se je danes vrnilo v 19. stoletje. Ulice so obarvane z nostalgijo iz Prešernovih časov ter z bogatim sejmom domače in umetnostne obrti ter starin. Razstavljavci iz vse Slovenije izdelke ponujajo na več kot 110 stojnicah.

Bogat kulturni progam ustvarja več kot 600 nastopajočih, od folkloristev, pevcev do recitatorjev, ki se bodo zvrstili na dveh odrih, in sicer pred Prešernovim gledališčem in na Glavnem trgu. Nastopajoči prihajajo iz številnih kranjskih društev pa tudi iz drugih slovenskih krajev. Med gosti je operni pevec Juan Vasle s programom slovenskih narodnih pesmi in samospevov.

Obiskovalci lahko vstopijo v muzeje, galerije, gledališče in knjižnico ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta. Za obiskovalce skrbijo tudi kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami iz Prešernovega časa. Svoje pri ustvarjanju starih časov dodajo še igralci, oblečeni v oblačila iz 19. stoletja, prikaz starih obrti in Festival lajnarjev.

Prešeren je v Kranju živel in deloval od leta 1846 do svoje smrti 8. februarja 1849. V počastitev spomina nanj bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar ob današnji 166. obletnici njegove smrti na njegov grob v Prešernovem gaju ob 13. uri položila cvetje. Sledil bo sprejem Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada na Brdu pri Kranju.