Svet

Nemčija svari: Dodatne sankcije bodo destabilizirale Rusijo

STA / T.C.
4. 1. 2015, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ostrejše sankcije bi lahko destabilizirale razmere v Rusiji in državo pahnile v kaos, je danes posvaril nemški podkancler Sigmar Gabriel.

Reuters

"Nikoli ni bil cilj potisniti Rusijo politično in ekonomsko v kaos," je dejal podkancler Gabriel v pogovoru za časnik Bild am Sonntag. "Kdorkoli želi to, bo povzročil veliko bolj nevarne razmere za vse nas v Evropi," je opozoril Gabriel, pri čemer je izpostavil, da je Rusija jedrska sila.

Cilj sankcij proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini je bil vrnitev za pogajalsko mizo. "Tisti, ki želijo še bolj gospodarsko in politično destabilizirati Rusijo, imajo popolnoma drugačne interese," je dejal Gabriel, ki je tudi minister za gospodarstvo.

Reuters

Nekateri v Evropi in ZDA želijo videti starega sovražnika Rusijo na kolenih, vendar to ni v interesu ne Nemčije ne Evropi. "Želimo pomagati rešiti konflikt v Ukrajini, ne spraviti Rusije na kolena," je pojasnil.

Zahod obtožuje Rusijo, da aktivno sodeluje v konfliktu v Ukrajini in podpira separatiste na vzhodu te države. Moskva obtožbe zanika. Zaradi sankcij, ki sta jih proti Rusiji uvedli EU in ZDA, ter padca cen nafte, pa je ruski rubelj izgubil 40 odstotkov vrednosti glede na dolar.

Reuters
Rusija je nemškemu poslancu Karlu-Georgu Wellmannu za več let prepovedala vstop v državo.