Črna kronika

Nerazumljivo: Zaradi neumne stave po 1,6 kilometra tragična smrt

T.C.
4. 1. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Šlo naj bi za stavo, za smeh in zabavo. A nočni vlom in nato spust po zaprti bob stezi se je po 1,6 kilometra končal tragično v agoniji umirajočega in dveh izjemno hudo poškodovanih. Reševalci so povedali, da česa takšnega niso videli niti v najhujših prometnih nesrečah.

Bild.de

Trojica se je zaradi neumne stave, šlo naj bi za nekaj deset evrov, pripeljala iz Hamma, oddaljenega slabih sto kilometrov, v Winterberg v okrožju Hochsauerland v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija. Namen nočnega, sicer nezakonitega obiska, je bil divji spust po ledenem kanalu bob steze, kjer tekmovalci dosežejo hitrost okoli 140 kilometrov na uro.

Četverica prijateljev je vlomila v sicer zaprt športni objekt Bobbahn Winteberg, trije izmed njih, 25, 26 in 29-letni, so se z otroškimi plastičnimi sankami odpravili na vrh bob steze, četrti pa je avtomobil parkiral ob izteku proge in pripravil kamero, s katero naj bi spust kot dokaz stave tudi posnel, nato pa bi jo vsi prav na hitro ucvrli stran, preden bi jih varnostniki ustavili in predali policiji.

Bild.de

Trojica se je odrinila po stezi, proga ima deset stopinjski naklon, hitrost naj bi kmalu narasla preko sto kilometrov na uro, v vsakem zavoju pa jih je sila pritisnila na zunanji del kanala. spust pa naj bi potekal brez težav, vse do usodnega 13. ovinka.

Vzdrževalci proge so tam namreč, povsem po predpisih, pustili majhen traktor, ki je imel pripeto tudi brusilno napravo, namenjeno vzdrževanju in pripravi proge. Trojica se je z veliko hitrostjo čelno zaletela v traktor, za 25-letnika, ki je vozil prvi, je bilo silovito trčenje usodno.

Predstavnik policije, Ludger Rath, je povedal, da je bližnji stanovalec slišal obupane krike ljudi na progi in poklical na policijsko postajo, nekaj minut kasneje pa je tja pritekel tudi četrti izmed druščine, ki je policiste v solzah obvestil o tragediji, ki se je zgodila na progi.

25-letnik je umrl na kraju nesreče, njegova kolega pa so s helikopterjem odpeljali na urgentni kirurški oddelek bolnišnice v Marburgu, kjer so ju takoj operirali. Nekoliko kasneje so od tam tudi sporočili, da sta izven smrtne nevarnosti.

Petra Sapp, direktorica družbe, ki upravlja s stezo, je povedala, da so vsi v globoki žalosti in šoku. Stezo so sicer ponovno odprli, saj tam poteka tekma nemškega prvenstva v bobu, februarja pa bodo gostili tudi svetovno prvenstvo 2015.

Bild.de