Slovenija

'Pod lupo' tudi županov svetovalec

Gabrijel Toplak / sta
4. 1. 2015, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svetovalcu mariborskega župana Marku Kovačiču, s katerim naj bi policija opravila dva razgovora, v katerih naj bi jim dejal, da ni bilo nobenega naklepa in da ni nikogar premoženjsko okoristil, očitajo poslovne goljufije, povezane z njegovimi zasebnimi poslovnimi potezami.

STA

Potem ko si je mariborski župan Andrej Fištravec sredi lanskega leta »prislužil« kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja ali pravic, naj bi si jo v zadnjem mesecu prejšnjega leta prislužil tudi županov svetovalec Marko Kovačič, ki se ga je že v času prvega Fištravčevega mandata oprijel naziv župana v senci.

Po neuradnih informacijah, ki so se pojavile v javnosti, naj bi si ovadeni pridobil za več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi z domnevno goljufivimi posli, zaposlene pa naj bi oškodoval za dobrih 60.000 evrov. Kovačič naj bi med drugim goljufal pri nakupu oziroma prodaji šolskih interaktivnih tabel izobraževalnemu zavodu Alma Mater Europaea – Evropsko središče Maribor, ki ga vodi nekdanji rektor mariborske univerze Ludvik Toplak.

Zasebna univerza mu je plačala več kot 50.000 evrov za nakup tablic, a so prejeli le eno. Kriminalistom naj bi v leto dni trajajoči preiskavi uspelo izslediti še več oškodovancev, a je eden od njih, ki naj bi se pri nakupu interaktivne table opekel za 6000 evrov, medtem že sprožil rubež v Kovačičevih podjetjih. Sicer pa naj bi županov svetovalec tudi svojim zaposlenim v podjetju Svarog, ki se med drugim ukvarja z informacijskimi tehnologijami in izobraževanjem, dolgoval precej denarja. Podjetje spada na seznam tistih davčnih dolžnikov, ki državi dolgujejo med 30.000 in 50.000 evri, transakcijski račun pa ima neprekinjeno blokiran že 691 dni.

Kovačič z vložitvijo ovadbe še naj ne bi bil seznanjen, a je policija z njim opravila dva razgovora, v katerih naj bi jim povedal, da ni bilo nobenega naklepa in da ni nikogar premoženjsko okoristil, ampak da se je zrušilo tržišče z interaktivnimi tablami.

Okoliščine glede Kovačiča in njegove ovadbe smo preverjali tudi v kabinetu mariborskega župana, kjer je Tina Rep odgovorila, da se je podjemna pogodba s Kovačičem iztekla 31. decembra lani. »Trenutno glede nadaljnjega sodelovanja še potekajo pogovori. Ko bo župan sprejel odločitev, bo o tem tudi obvestil javnost, medtem ko Mestna občina Maribor z domnevno ovadbo, o kateri poročajo mediji, ni seznanjena, zato zadeve ne moremo komentirati,« je zapisala Repova. Namestnica vodje Okrožnega državnega tožilstva (ODT) Maribor Januša Kušar Rotman, sicer višja državna tožilka, je za Svet24 dejala, da so decembra prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve kaznivih dejanj poslovne goljufije v škodo šestih oškodovancev in eno kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev. Omenjena kazenska ovadba je v preučitvi in reševanju pri pristojnem državnem tožilcu.