Svet

Porošenko poziva Moskvo k umiku sil

STA/M.J.
11. 12. 2014, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes pozval Rusijo, naj umakne svoje vojake z ukrajinskega ozemlja. "Ustavite, prosim, ogenj. Izpustite, prosim, talce. Umaknite, prosim, svoje vojake z mojega ozemlja. Zaprite, prosim, meje," je dejal med obiskom Melbourna v Avstraliji.

Reuters

"Obljubim vam, da ko boste zaprli meje, potem bomo imeli v enem, dveh, treh tednih znova mir in varnost v Ukrajini, povsem preprosto," je dejal po srečanju z avstralskim premierjem Tonyjem Abbottom. Slednjemu se je sicer zahvalil za vso pomoč in podporo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina obtožuje Rusijo, da proruske separatiste na vzhodu Ukrajine podpira tako z orožjem kot tudi z vojaki. Tem ocenam se pridružujejo tudi zahodni zavezniki, a Moskva to odločno zanika. V konfliktu v Ukrajini naj bi sicer po ocenah Združenih narodov umrlo najmanj 4300 ljudi.

Od torka na območju velja prekinitev ognja, obe strani pa naj bi v naslednjih 30 dneh umaknili težko orožje in vzpostavili tamponsko cono, široko 30 kilometrov. Premirje se v glavnem spoštuje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob razglasitvi premirja bi se morali nadaljevati tudi pogovori ob posredovanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Minsku. A za torek napovedano srečanje so preložili, novega datuma pa še niso sporočili.