Svet

Preiskava ugotovila vzrok smrti steriliziranih Indijk

STA/B.K.
2. 12. 2014, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Neodvisna preiskava o vzrokih smrti 13 žensk v Indiji, ki so umrle po množični sterilizaciji, je ugotovila, da so zdravnik in njegovo osebje pri posegih uporabljali iste igle in rokavice. Ženske so umrle v indijski zvezni državi Čhattisgarh, ko so se sterilizirale v okviru državne kampanje.

Arhiv Svet24

Več deset žensk je po sterilizaciji tudi pristalo v bolnišnici, kar je sprožilo veliko kritik na račun indijske politike načrtovanja družin.

"Nihče od osebja si med posegi ni zamenjal rokavic. Isto injekcijo in ostale operacijske pripomočke so uporabili za vse posege. Inštrumentov tudi niso sterilizirali," navaja poročilo preiskovalcev.

Pristojne oblasti so sprva za smrt okrivile zdravilo, ki so ga ženskam dali po posegu in je vsebovalo sestavine, ki jih je moč najti v strupu za podgane. Preiskava, v kateri so sodelovali strokovnjaki za javno zdravje, je sedaj ugotovila, da so zdravnik in osebje poseg na 83 ženskah opravili v nehigienskih razmerah, zato so najverjetneje umrle zaradi okužbe.

Sterilizacija je v Indiji ena od najbolj priljubljenih metod načrtovanja družine. Številne vlade zveznih držav organizirajo množične kampanje, kjer večinoma revnim ženskam iz vaških predelov plačajo 1400 indijskih rupij (18 evrov), če pristanejo na poseg.