Svet

Doktor Perić je 30 let 'nategoval' paciente

G.G.
2. 12. 2014, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vidoje Willy Perić je v švicarski Savosi več kot 30 let uspešno upravljal zdravniško prakso. Čeprav mu v Švici ni uspelo opraviti diplome s področja medicine, se je hvalil, da iz medicine diplomiral na beograjski vojaški akademiji. Nikoli pa ni pokazal originalne diplome.

Doktor Perić je bil pristaš nekonvencionalnih metod. Vaščane je zdravil s terapijami za živčni sistem, poznal pa je tudi zanimivo ozonsko terapijo, s katero je bolnikom najprej odvzel nekaj krvi, jo pomešal z ozonom in jo nato z injekcijo »vrnil« pacientu.

Prevare so mu dolgo uspevale, pacienti so bili zadovoljni, nato pa se je eden od njegovih pacientov zastrupil zaradi nehigienske injekcije.

Pristojni so pobrskali po dokumentih in poklicali v Srbijo, od koder so jim sporočili, da so Vidoja Perića že pred 30 leti zasačili, ko se je z lažno diplomo pretvarjal, da je zdravnik.

Strokovnjaki so 77-letnega Perića, sicer že dolgo švicarskega državljana, vzeli pod drobnogled in ugotovili, da »ima o medicini manj pojma kot naključni človek na cesti.«

Tožilstvo je zahtevalo, da Perića pošljejo v zapor za tri leta, medtem ko je njegov odvetnik zaprosil le za pogojno kazen, češ da so bili pacienti z njim zelo zadovoljni.

Sodišče je ubralo srednjo pot. Perića je kaznovalo s šestmesečno zaporno kaznijo, naložilo pa so mu tudi 22-letno pogojno kazen s preiskusno dobo treh let.

Ker pa je Perić že prestal 170 dni v priporu, je po obsodbi odkoralal na prostost.